Uz pomoć novog Zakona o prostornom planiranju, ozbiljnog rada građevinskih inspektora i uz podršku predsednika opština i gradonačelnika, u Beogradu ćemo konačno uspostaviti urbanistički red. Ubuduće ne sme da se dešava da neki investitor dobije dozvolu da gradi četiri, a izgradi šest spratova ili da garaže pretvara u poslovni prostor i na taj način uništava kvalitet života svojih komšija.

Svaki kvadratni metar koji neko bude nelegalno sagradio koštaće ga papreno – rekao je juče gradonačelnik Beograda Dragan Đilas prilikom obilaska jednog gradilišta u ulici Veselina Masleše na Voždovcu. Na ovoj lokaciji investitor je legalno sazidao zgradu sa deset stanova, ali je napravio i garažu u koju je, zbog uskog prolaza, automobilima nemoguće ući.

– Zbog ovakvog načina gradnje, umesto u garaži, sada imamo petnaestak automobila na ulici, što znači da ovuda kamion Gradske čistoće ne može više da prođe, pa ostalih pedesetak domaćinstava ima veliki problem. Investitori su navikli da nas dovedu pred svršen čin, jer stanove prodaju, a mi onda moramo da rušimo onome ko je kupio, a ne onome ko je gradio. Zbog toga što nema upotrebnu dozvolu za ovaj objekat, podnećemo krivičnu prijavu protiv investitora – istakao je Đilas.

Gradonačelnik je rekao da će opštinski i gradski građevinski inspektori u svakom trenutku imati njegovu punu podršku jer je svestan da se u svom radu suočavaju za raznim neprijatnostima. Grad očekuje i efikasniji rad tužilaštva.

Borča će dobiti veliku šansu

Gradonačelnik Đilas obišao je juče i gradilište nove osnovne škole u naselju Borča. Nova škola moći će da primi 827 učenika u jednoj smeni. Za njenu izgradnju iz budžeta je izdvojeno 293 miliona dinara. „Gradnja je počela u martu, a očekujemo da bude završena u junu sledeće godine, tri meseca pre nego što je prvobitno planirano. Odmah posle završetka građevinskih radova biće kupljen sav nameštaj, pa će deca moći da je koriste već od 1. septembra. Naselja na levoj obali Dunava dugi niz godina bila su u zapećku, pa zato imaju puno infrastrukturnih problema, ali sa novim mostom, koji ćemo izgraditi zajedno sa kineskom vladom, ovaj deo grada dobiće veliku šansu za razvoj i, ubeđeni smo, postati moderan deo Beograda“, rekao je gradonačelnik Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari