Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uručio je juče ključeve vlasnicima socijalno neprofitnih stanova izgrađenih u ulici Jurija Gagarina 166a. Ključeve prvih stanova, od ukupno 1.000, koliko će ih biti izgrađeno,dobilo je 98 vlasnika. U ovoj zgradi, ukupne površine 10.535 kvadratnih metara, nalazi se i pet lokala i podzemne garaže. Za izgradnju je iz gradskog budžeta izdvojeno 394.362.277 dinara.


– Već smo uveli kao praksu da pred Novu godinu useljavamo ljude u nove stanove. Nadam se da će se nastaviti takva praksa. Počeli smo izgradnju 334 stana na lokaciji zapadno od ulice dr Ivana Ribara. Tu će početkom sledeće godine početi da se gradi još 397 stanova. U Bloku 63 već se grade 92, a od početka decembra gradi se 80 stanova u Bloku 61. Očekujem da svi budu gotovi krajem sledeće, odnosno početkom 2011. godine – rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, Gradsko veće u januaru 2010. godine trebalo bi da donese odluku o raspisivanju konkursa za novih 1.000 stanova, za koji će važiti i nova pravila.

– Novim konkursom malo ćemo promeniti pravila, ali ćemo se truditi da obuhvatimo što više naših sugrađana, koji nemaju rešeno stambeno pitanje. Povećaćemo broj stanova za osobe sa invaliditetom, za mlade bračne parove, a zaposleni u gradskoj upravi ovoga puta dobiće manje stanova, i to konkurišući jedino u nekoj drugoj kategoriji. To isto važi i za radnike komunalnih preduzeća. Omogućićemo i našim sugrađanima koji su došli iz bivših jugoslovenskih republika, da na ovaj način dođu do stana – rekao je gradonačelnik. On je istakao da je za svaku pohvalu to što država najavljuje da će se uključiti u program izgradnje jeftinijih stanova.

– Najavljuje se izgradnja nekoliko hiljada jeftinijih stanova na Voždovcu, na prostoru današnje kasarne, čija će cena biti malo veća od ovih neprofitnih stanova, ali daleko ispod tržišne – dodao je gradonačelnik.

Snežana Kojić, defektolog u Predškolskoj ustanovi Savski venac, jedna je od onih srećnika koji su juče otvorili vrata svog stana.

– Prezadovoljna sam. Kao podstanar živim već 17 godina, koliko sam i u braku. Muž i ja imamo dvoje dece. Kiriju smo plaćali 300 evra, a sada će nam rata za dvoiposoban stan koji smo dobili biti 220 evra – kaže nova stanarka Ulice Jurija Gagarina.

Cena stambenog kvadrata u ovoj zgradi je 1.011 evra, a pre useljenja stanari su morali da uplate učešće od 20 odsto cene stana.

Otplata na 20 godina

Socijalno neprofitni stanovi prodaju se po ceni izgradnje, sa rokom otplate od 20 godina, godišnjom kamatom od 0,5 odsto, i uz učešće od 20 odsto cene stana. Prema ugovoru, stan se ne može prodati prvih pet godina.

Ko je sve konkurisao

Na konkursu su mogla da učestvuju lica koja nemaju stan, i to zaposleni u Gradskoj i opštinskim upravama, u javnim i komunalnim preduzećima, zdravstveni, prosvetni i socijalni radnici, zaposleni u policiji, sudstvu, mladi bračni parovi, ratni vojni invalidi, samostalni umetnici, zaslužni sportisti. Za hiljadu stanova konkurisalo je više od sedam hiljada ljudi, najviše je bilo u kategoriji mladih bračnih parova, više od 1.300.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari