Više od devet hiljada roditelja, čija se deca nalaze na celodnevnom boravku u nekom od beogradskih državnih vrtića, neredovno izmiruje svoje obaveze prema predškolskim ustanovama, saznaje Danas. To nije posledica globalne ekonomske krize, jer kako kaže gradski sekretar za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić, oni koji su ranije savesno plaćali vrtić to rade i sada, dok su nesavesne platiše i dalje nastavili sa tom praksom.


– Roditelji koji su i pre ove krize savesno ispunjavali svoje obaveze i dalje to rade, dok su nesavesne platiše ostale i dalje iste. U svih 16 beogradskih predškolskih ustanova, u kojima na celodnevnom boravku ima 47.000 mališana, naplata je 80 odsto. Veći dužnici su oni koji plaćaju niže cene vrtića – izjavila je Jovčićeva, ali nije precizirala koliko ukupno Beograđani duguju novca za vrtiće, obrazlažući time da zbog različitih prihoda koje roditelji ostvaruju i cena vrtića nije ista za svu decu.

Ona ističe da je u jednom od beogradskih vrtića interna kontrola Sekretarijata za dečju zaštitu nedavno otkrila da za jedno petogodišnje dete roditelji nisu platili vrtić od septembra prošle godine.

– Ovakvi slučajevi ranije nisu prijavljivani Sekretarijatu, jer su zaposleni u predškolskim ustanovama na razne načine pokušavali da ubede roditelje da izmire svoje obaveze, u skladu sa ugovorom koji su potpisali sa predškolskom ustanovom. Procedura je da se roditelj, koji ima dugovanja prvo opomene, a ukoliko to ne urodi plodom, onda se prema zakonskoj formi, dalje upućuje sudu. Međutim, zbog dugovanja za vrtić još niko nije završio na sudu. To više nećemo tolerisati, i ta deca će biti ispisana – ističe Jovčićeva.

Interna kontrola Sekretarijata za dečju zaštitu trenutno proverava rad svih predškolskih ustanova, između ostalog i dolaznost dece u vrtiće.

– Iz vrtića će biti ispisana i deca za koju se ispostavi da nisu dolazila po više od dva meseca, kako je inače precizirano u ugovoru, a da pri tom nemaju opravdanje za izostanak. Ukoliko neko ne dolazi u vrtić tri meseca, znači da nema realne potrebe, dok istovremeno ima dece koja mesecima čekaju da budu primljena. Samo na Savskom vencu imamo oko 100 takve dece – objašnjava Jovčićeva.

Regresiranje troškova

Prema postojećoj regresnoj skali, koja nije menjana od 2007. godine, postoji 11 kategorija, od kojih je najniža cena vrtića 694 a najviša 7.440 dinara. Oko 450 dece uopšte ne plaća boravak u vrtiću, jer se radi o porodicama koje su korisnici materijalnoj obezbeđenja. Uskoro bi trebalo da stupi na snagu i novi pravilnik o regresiranju troškova za vrtić, koji je trenutno u pravnoj proceduri. Prava iz socijalne zaštite neće biti ukinuta, a Grad će prvi put uzimati u obzir i to da li su roditelji podstanari, da li su korisnici stambenog kredita. Umanjene cene vrtića, na osnovu ovog pravilnika ubuduće će plaćati i roditelji dece koja boluju od hroničnih bolesti, poput dijabetesa i celijakije.

Besplatan vrtić

Pravo na besplatan vrtić imaju deca bez roditeljskog staranja, trojke, četvorke i dupli blizanci, deca izbeglice čiji roditelji nisu zaposleni, deca boraca invalida, deca korisnici MOP-a, dok pravo na popust od 20 odsto imaju roditelji dvoje dece, dok roditelji sa troje ili četvoro dece plaćaju vrtić upola cene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari