Javnost je već obaveštena da se JKP Zelenilo Beograd, sprema da poseče oko 400 stabala starih platana, na potezu od Vukovog spomenika do Cvetkove pijace. Naime, priprema se rekonstrukcija dela Bulevara Kralja Aleksandra, pa je, kako je zvanično objašnjeno, neophodno poseći nekoliko stotina platana, koji su decenijama bili nezamenjivi ukras najveće gradske ulice.


Međutim, žitelji opštine Zvezdara ne žele da preko noći ostanu bez nekoliko stotina platana, pa već nekoliko dana pripremaju peticiju koju će poslati gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, kojom žele da zaustave uništavanje drvoreda u jednoj od najzagađenijih gradskih sredina.

Oni su pre nedelju dana na društvenoj mreži Fejsbuk, formirali grupu „Sačuvajmo beogradske platane“ i do danas evidentirali blizu tri hiljade članova.

Slavka Jovanović, administrator grupe, kaže da popularni „zid“ koji služi za oglašavanje članova u potpunosti prikazuje raspoloženje i stavove građana o najavljenoj seči.

– Svi smo nezadovoljni kako se u poslednjih petnaestak godina postupa sa zelenilom u Beogradu. Seča platana počela je u Ulici kralja Milana, potom u Nemanjinoj, a posečeni su i jablanovi u Cvijićevoj. Niko ne može da nas ubedi da su sva ova stabla beznadežno obolela i da predstavljaju veliku opasnost za građane i njihovu imovinu – kaže za Danas Slavka Jovanović.

Ona ističe da je očigledno razočaranje Beograđana dosadašnjim promenama, a raste i nepoverenje u dobre namere nadležnih. Mnogi od njih veruju da će na mesto drvoreda biti „posađen“ neki novi parking.

S druge strane, ekipa stručnjaka Šumarskog fakulteta je tokom fitosanitarnog pregleda, obavljenog 2007. utvrdila da je zdravstveno stanje drvoreda na Bulevaru veoma loše.

– Pregledano je ukupno 679 stabala,a pregled je obavljen sa zemlje i sa platformi pomoću kojih su pregledane krošnje. Na mnogim stablima trulež je masovno prisutna, kao i nekroza kore drveta. Najveći uzrok truleži je nepravilno i nestručno orezivanje grana koje je obavljeno u periodu od 1995. do 1997.godine – objasnio je za Danas Čedomir Marković, profesor Šumarskog fakulteta koji je autor ove studije.

On objašnjava da su tokom orezivanja na stablima stvoreni preseci (rane) velikih površina koje veoma teško zarastaju. Prilikom seče, ovi preseci nisu dezinfikovani i zaštićeni premazom zbog čega se vrlo brzo pojavila trulež. Na veoma usku, rubnu zonu, koja je ostala zdrava, oslanjaju se grane velikog prečnika, zbog čega preti opasnost da se one pod težinom padavina ili naletima vetra, slome i povrede prolaznike ili unište nečiju imovinu.

– Da bi se to sprečilo, u protekle dve godine sa velikog broja stabala u drvoredu uklonjene su grane. Međutim, to je bila samo privremena mera koja je sprovedena u cilju povećanja bezbednosti građana. Pogrešnim orezivanjem sva orezana stabla su zbog pojave truleži dovedena u takvo stanje da ih je u narednih 10 – 12 godina potrebno zameniti novim – kaže profesor Marković.

Rukovodilac informativne službe JKP Zelenilo Beograd, Dragana Tucaković Baranac, kaže da je seča platana izvesna, bez obzira na nezadovoljstvo građana, i to prvenstveno radi bezbednosti građana.

– Seča će biti obavljena u toku februara, ali to zavisi i od vremenskih uslova i toka radova na rekonstrukciji ulice. Važno je reći da novozasađene mladice, neće biti nekakve biljke, stare godinu,dve, kako se plaše građani, već stasale biljke stare oko deset godina, koje će vrlo brzo vratiti funkciju starih stabala -zaključuje Baranac.

Nove biljke tek od septembra

Bulevar kralja Aleksandra, nakon rekonstrukcije, trebalo bi da liči na Nemanjinu ili Ulicu kralja Milana. Novozasađena stabla imaće žičanu ogradu i sistem samozalivanja koji će funkcionisati putem vodovoda. Nadležni u Zelenilu kažu da se nadaju da će građani ipak biti zadovoljni i napominju da će o vrsti novih stabala biti odlučeno tek u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari