Izgradnja „Marine Dorćol“, ekskluzivnog stambeno-poslovnog kvarta na desnoj obali Dunava, neće početi sve dok ne bude predat i odobren idejni projekat. Nakon toga sledi izrada glavnog projekta i konkurisanje za građevinsku dozvolu.

U izraelskoj kompaniji „Endžel marina Dorćol“ kažu da je za njihov projekat neophodna koordinacija sa gradom Beogradom, jer infrastrukturni radovi, koje Grad ima obavezu da izvede, tek treba da odobri Gradsko veće, u skladu sa promenama u detaljnom regulacionom planu. To pre svega podrazumeva modernije saobraćajnice, pešački most i druge planirane infrastrukture, a iz Elektroprivrede Srbije poručuju da su potrebni novi kapaciteti za tako veliki i moderan stambeni kompleks na obali Dunava.

– Radove ćemo početi kada budemo imali sve potrebne dozvole, i kada Grad bude imao dozvolu za svoje infrastrukturne radove, s obzirom na to da je neophodno uskladiti radove koje mi izvodimo i koje je Grad u obavezi da izvede. U suštini nema kašnjenja početka radova u Marini jer ne možemo početi da gradimo bez građevinske dozvole i usklađenosti sa infrastrukturnim radovima. Sa Gradom smo potpisali kupoprodajni ugovor u martu 2006. godine, pod uslovom da mi uradimo urbanistički projekat – kaže za Danas Dejvid Erikson, generalni direktor izraelske kompanije „Endžel marina Dorćol“.

Erikson kaže da su urbanistički projekat završili za godinu dana, što je prosečno vreme potrebno za izradu ovakvog plana. Inače, do sada je uloženo oko 15 miliona evra, uglavnom za plaćanje zemljišta Gradu, a bez mogućnosti da se iskoristi ijedan metar. Ukupna vrednost radova procenjena je na oko 160 miliona evra.

– Mi imamo pravo da koristimo četiri hektara građevinskog zemljišta, ali ne znamo koliko ćemo tačno izgraditi, jer sada projektujemo prvu od četiri faze. Idejni projekat se odnosi na prvu fazu i sadrži preliminarni dizajn, uslove za gradnju od relevantnih institucija baziranih na urbanističkom projektu i aktu o urbanističkim uslovima. Prva faza će obuhvatati čišćenje, izgradnju podzemnog parkinga, radove u marini i izgradnju dve stambene kule od ukupno pet. Planirana je izgradnja pet stambenih kula sa pogledom na Dunav, jedna poslovna zgrada, hotel visoke kategorije, komercijalni prostor koji će zadovoljiti potrebe stanara, kao i niz kafea i restorana u samoj marini. Sve ovo će biti okruženo velikim zelenim površinama, šetalištem, parkovima i igralištima za decu, što se može videti na vizuelizacijama – objašnjava Dejvid Erikson.

„Marina Dorćol“ jedini je izvestan projekat na obali Dunava, kaže generalni direktor „Endžel marine Dorćol“, i dodaje da je taj projekat svakako najinteresantniji projekat u Beogradu, jer je do sada registrovano preko 400 zainteresovanih kupaca posredstvom njihovog ekskluzivnog agenta Kolijers Internešnal. Cena će biti poznata kada stanovi budu ponuđeni na tržištu. Rami Vimer, izraelski arhitekta, projektovao je ovaj kompleks kao i poslovni kvart „Erport siti“ u Novom Beogradu. Od srpskih konsultanata u projekat su, između ostalih, uključeni ugledni profesori Beogradskog univerziteta Branislav Mitrovići Ratko Salatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari