Opština Stari grad, u okviru koncepta „Brige o starima“, počela je realizaciju projekta „Akcije za dostojanstveni život“.

Obezbedili smo sredstva za realizaciju projekta koji s jedne strane smanjuje stopu nezaposlenih žena, a s druge, obezbeđuje starijim sugrađanima neophodnu brigu i pomoć – kaže za Danas Risto Raco, član Opštinskog veća Stari grad.

Gradska opština Stari grad pokrenula je još nekoliko socijalnih projekata čime je postala model socijalno-humanitarne i odgovorne opštine. Programi obuhvataju pomoć starima, brigu o osobama sa invaliditetom, mladima, ali i svima onima kojima je pomoć i podrška te opštine potrebna. Tako je posle obuke koja je održana od 11. do 17. decembra u Gerontološkom centru na Bežanijskoj kosi 20 žena već 21. decembra počelo da radi kao gerontodomaćice i da vode brigu o 80 sugrađana kojima je pomoć bila najpotrebnija.

– Osim zapošljavanja 20 gerontodomaćica, naš koncept obuhvata i projekte Nacionalne fondacije za humanu starost „Dr Laza Lazarević“ o otvaranju kol centra – informativnog, savetodavnog i edukativnog servisa, projekat komercijalnog kol centra kompanije Asistel, kao i angažovanje volontera Kancelarije za mlade, Crvenog krsta i Društva za brigu o starim licima Stari grad – objašnjava Raco, član Opštinskog veća.

Za posao gerontodomaćice javilo se više od 250 žena. Odabrane su 32 kandidatkinje.

– U okviru koncepta „Briga o starima“ podelićemo i elektronske narukvice. Zato smo od kompanije „Asistel“ otkupili sto ovih aparata koje će stručnjaci te kompanije instalirati u kućama korisnika. Tako će stari sugrađani biti u stalnom kontaktu sa operaterima kompanije, što praktično znači da su u sistemu dvadesetčetvorosatnog, stalnog nadzora. Operateri centra po potrebi obaveštavaju ekipu Hitne pomoći ili najbližu rodbinu. Osim brzog reagovanja na poziv, operateri korisnicima pružaju i neophodne savete direktno ili putem posete terenskih saradnika „Asitela“ – navodi Raco.

 

Uskoro kol centar

– Želja nam je da uskoro otvorimo kol centar u kome će raditi osobe sa invaliditetom. Pozivom kol centra naši stariji sugrađani će moći da dobiju sve informacije vezane za penzije, socijalno osiguranje, ali i gde mogu kupiti, primera radi, jeftine karte za pozorište – kaže Raco.

Volonterski centar

Opština Stari grad planira da otvori i Volonterski centar u kome će raditi mladi iz Kancelarije za mlade. „Hoćemo da, kao dobre komšije, ponovo, kao nekad, posećujemo stare. Volonteri će, kao nadoknadu, za svoj humani posao imati pravo na besplatne kurseve stranih jezika i kurseve računara“, kaže Risto Raco, član Opštinskog veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari