Protokol o saradnji potpisali su juče u opštini Čukarica predstavnici Centra za smeštaj i dnevni boravak dece ometene u razvoju sa predstavnicima Šumarskog fakulteta, Veslačkog saveza Srbije i Gimnazije „Ruđer Bošković“, sa namerom da se korisnicima Dnevnog boravka „Čukarica“ omogući češći rad u kreativnim radionicama i dalja pomoću terapiji i lečenju. Uspostavljanjem ove saradnje tridesetoro dece ometene u razvoju moći će u prostorijama Veslačkog saveza Srbije obavljati rekreativno fizičke aktivnosti koje utiču na poboljšanje njihovog psihofizičkog stanja.

Takođe, predviđeno je da u stakleniku za gajenje biljaka Šumarskog fakulteta imaju radnu terapiju sa stručnim kadrom za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu, dok će sa gimnazijalcima iz škole „Ruđer Bošković“ moći da se druže, izlaze i provode svoje slobodno vreme. Potpisivanju protokola prisustvovali su i predstavnici opštine, kao i roditelji dece ometene u razvoju. Prema rečima direktora Centra za smeštaj i dnevni boravak dece ometene u razvoju, Rajka Marina, ove aktivnosti će mnogo značiti deci ometenoj u razvoju.

– Mi smo većdecu vodili u posete ovim institucijama, ali ovim protokolom smo se samo malo više obavezali o daljoj saradnji. Deca su oduševljena, a njihovi roditelji prezadovoljni. Cilj je da se deca ometena u razvoju što više uključe u svakodnevne aktivnosti, a u isto vreme i da ih okolina bolje upozna i prihvati. U gimnaziji „Ruđer Bošković“ društveno korisni rad većimaju po programu, tako da će i njima druženje sa decom ometenom u razvoju pomoći da ih što bolje prihvate i da nemamo kasnije situaciju da ljudi izbegavaju ovu populaciju – kaže za Danas direktor Marin i dodaje da će i hortikulturna terapija, koja se većprimenjuje u svetu, ovoj deci biti od velike pomoći, kao i fizičke aktivnosti u Veslačkom savezu.

– Deca će vežbati samo ono što je njima dostupno, a ne ono što ne smeju ili ne mogu da rade iz zdravstvenih razloga, ističe Marin.

Dnevni boravak za decu ometenu u razvoju na Čukarici ( Ulica poručnika Spasića i Mašere 100) otvoren je u julu ove godine, na inicijativu udruženja roditelja, a uz podršku opštine Čukarica koja je obezbedila prostor i pokrenula akciju renoviranja. U ovaj prostor svakodnevno dolaze štićenici različitog stepena retardacije i uzrasta. Ima onih koji imaju i po više od trideset godina, koji nemaju gde da odu, jer još uvek ne postoji ustanova za smeštaj i boravak odraslih lica ometenih u razvoju.

U ovom boravku ih trenutno ima 25, ali će kako kažu vrlo brzo kapacitet od 30 mesta biti popunjen. Međutim, mnogi roditelji koji imaju decu sa smetnjama u razvoju i ne znaju da postoje ovakvi dnevni boravci, gde njihova deca borave od 6 do 18 časova, uz kompletnu brigu stručnih lica. U Beogradu ih ima ukupno sedam, u kojima boravi oko 320 korisnika. Karakterišu ih raznovrsne radionice u kojima deca mogu da pokažu svoje sposobnosti, kao i pozorišna trupa u Dnevnom boravku u Šekspirovoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari