Elektrodistribucija Beograd već nekoliko dana „zvecka makazama“ i najavljuje da će narednih dana neuredne platiše ostati bez struje ukoliko na vreme ne izmire nagomilane dugove. Domaćinstvima i preduzećima sa velikim dugom za električnu energiju većsu prosleđena poslednja upozorenja. Beograđani za struju duguju oko 4,5 milijarde dinara, a gradska privreda čak 5,1 milijardu dinara.

 Iz EDB upozoravaju da potrošnja struje stalno raste, posebno u delovima grada koji nisu priključeni na daljinski sistem grejanja ili na gasovod. Posebnu pažnju tokom akcije „seče“ struje, ekipe EDB obratiće na sve one koji kradu električnu energiju.

Veća potrošnja dovodi do pucanja mreže koja je u određenim krajevima grada preopterećena, kažu u ovom preduzeću , i još jednom apeluju na građane da izmire svoje obaveze u najkraćem roku. To se posebno odnosi na domaćinstva i preduzeća koja su više puta bili opomenuta. Oko 200 potrošača u Beogradu duguje više od milion dinara. Na spisku najvećih dužnika je preduzeće „Petar Drapšin“ sa obavezom od 185 miliona dinara, rakovički IMR sa dugom od 147 miliona, kao i kompanija „Ivo Lola Ribar“ koja za struju mora da plati 114 miliona dinara. Veliki privredni sistemi troše mesečno i do pet miliona dinara za struju, a imaju i nagomilane zaostale račune. EDB stalno poziva dužnike da dođu da se dogovore o načinu plaćanja dugovanja, jer nikom nije u interesu da ostane bez struje.

Makaze EDB obići će i GSP čiji je dug za struju oko 27 miliona, kao i Beogradski vodovod koji duguje 39 miliona dinara. PIK „Zemun“ duguje 17,7 miliona, a VMA čak 54 miliona dinara. Dužnici najčešće zaboravljaju da gomilanje računa za struju pravi novi trošak. Naime, nakon što ekipe EDB „iseku“ dužniku struju, ponovno priključenje košta od 770 do 4.500 dinara. Toliko će domaćinstva platiti priključak, ali tek pošto izmire stara dugovanja. Svakog meseca neplatiša je sve više, jer se na zaostale obaveze pridodaju i novi računi za utrošenu struju. Ipak, u EDB tvrde da kontinuirana isključenja dužnika daju rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari