U organizaciji Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ i Muzeja grada Beograda, juče je otvorena prostorna instalacija „Prezentacija Joninog sarkofaga – nova čitanja u javnom prostoru“ u Knez Mihailovoj ulici (ugao sa Ulicom Vuka Karadžića).

 Reč je o replici prednje strane Joninog sarkofaga – kamenog sarkofaga, s kraja trećeg i početka četvrtog veka, koji potvrđuje prisustvo hrišćanstva u Beogradu u ovom periodu. Jonin sarkofag razlikuje se od ostalih iz tog perioda po hrišćanskim simbolima i tematici uklesanoj na njemu: biblijska scena iz Starog zaveta, iz života proroka Jone i prikaz Hrista Spasitelja kao Dobrog pastira, koji je simbol prolaznosti zemaljskog i večnosti nebeskog života.

Sarkofag potiče sa severoistočne, rimske, gradske nekropole Singidunuma, koja se nalazila na dunavskoj padini. Otkriven je davne 1885. godine, kao slučajni nalaz, na uglu ulica Kapetana Mišine i Gospodar Jovanove. Danas, sarkofag pripada zbirci Narodnog muzeja u Beogradu, a čuva se u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Izrađen je od šupljikavog krečnjaka. Njegova osnova je pravougaonog oblika, a poklopac na dve vode je zaravljen na vrhu, sa akroterijama na uglovima i jednom pravougaonom na sredini.

Replika prednje strane sarkofaga (gipsani odlivak) biće postavljena u Knez Mihailovoj ulici do juna 2014. godine. Projekat se realizuje zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, u okviru obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari