Nema tog desetominutnog pljuska koji prestonici neće doneti niz nevolja. Saobraćajni kolapsi i poplavljeni pojedini delovi grada, redovni su prizori posle svake jače kiše. U poslednjih nedelju dana zbog jakog nevremena i obilnih padavina, pojedini, čak centralni delovi grada, bili su bukvalno pod vodom.


Neverovatni prizori poput potopljenih kuća, automobila, podignutog asfalta, polomljenog drveća i reke vode po ulicama Voždovca, Vračara, Zvezdare, Palilule, na kojima je bilo nemoguće pronaći bezbedno mesto, samo je epilog svega toga. Kao da je reč o nekoj provincijskoj zabiti,a ne o evropskoj metropoli.

Rukovodilac sektora kanalizacione mreže Beogradskog vodovoda i kanalizacije, Bogdan Milosavljević, kaže za Danas da su obilne padavine prouzrokovale zadržavanje vode i stvaranje većih bara u delovima grada u kojima ne postoji kišna kanalizacija ili je nedovoljnog kapaciteta.

Ukupna kanalizaciona mreža u Beogradu duga je oko 1.600 kilometara. S obzirom na to da razvoj grada nije pratio i razvoj kanalizacione mreže sada postoje delovi grada gde je kanalizacija stara više od pola veka, ali isto tako ima i onih koji je još čekaju. To nisu samo rubna naselja već i delovi centralnih gradskih opština poput Voždovca, Vračara, Savskog venca, Starog grada.

– Istina je da je u nekim delovima grada kanalizacija stara, ali redovno se održava. Cevi su uglavnom dobre. Nemamo problema kada je kiša slabijeg intenziteta, ali problem su jaki pljuskovi, kada se izliju velike količine vode koju slivnici ne mogu da prime. U gradu ima oko 33.000 slivnika, a jedan slivnik može da primi šest do sedam litara vode u sekundi, a ovih dana je bilo i po 27 litara vode u sekundi – objašnjava Milosavljević.

Radnici Gradske čistoće redovno uklanjaju granje i lišće, ali za nagomilavanje vode na ulicama, kako navodi naš sagovornik, delimično je kriva i loša komunalna higijena sa neograđenih gradilišta kao i nesavesni građani koji otpad bacaju po ulicama, čime se zagušuju slivnici. Budući da na pojedinim delovima kolovoza nema slivnika, postavlja se pitanje kuda bujica može dalje da teče, sem na ulice. Sprečavanje poplava u centralnim gradskim zonama,smatraju stručnjaci, moguće je jedino ako se izgradi niz retenzija (privremena jezera u koja otiče višak kišnice) na slivovima Kumodraškog i Banjičkog potoka, na slivu Topčiderske reke…

– Zbog toga je za radnike koji rade na održavanju kanalizacione mreže ovih dana vanredna situacija, radi se u tri smene, a angažovano je i 35 specijalnih vozila – dodaje Milosavljević. Prema prognozama meteorologa ni tokom jula pljuskovi nas neće zaobići, pa se može očekivati da se slika poplavljenih ulica ponovi.

Nedavno je rešenjem gradonačelnika formirana radna grupa za sprovođenje fazne izgradnje kanalizacije na gradskom području, kojom upravlja Aleksandar Stamenković, direktor Gradske čistoće. Kako je najavljeno prioritet su izgradnja kanalizacije u naseljima Plavi horizonti, Zemun polje i Šangaj ali infrastruktura nedostaje i naseljima sa leve obale Dunava – Kotežu, Borči i Ovči, kao i delovima Voždovca, Grocke i Zemuna. Zadatak radne grupe biće da pokrene izradu planske i tehničke dokumentacije, investiranje u nove kanalizacione sisteme i izdavanje naloga nadležnim opštinama za pokretanje postupka rešavanja imovinsko – pravnih odnosa.

Periferija bez kanalizacije

Mnoga naselja u prestonici, posebno ona na rubnim delovima grada, još su bez kanalizacije, a njihovi stanovnici privremeno su se snašli izgradnjom septičkih jama. Međutim, posle većih padavina ovo rešenje postaje novi problem, jer se fekalne vode izlivaju na ulice. Planovi razvoja beogradske kanalizacije postoje, ali veliko je pitanje kad će ona stići do svakog dvorišta u Kumodražu, Surčinu, Malom mokrom lugu, Batajnici, Krnjači, Altini i delovima centralnih opština.

Usijani telefoni

Najkritičnije tačke u gradu, sliv niske dunavske zone kojim je obuhvaćen deo Dorćola ispod Ulice cara Dušana sve do Dunava, nemaju kišnu kanalizaciju, tako da na tim lokacijama često dolazi do poplava. Telefonska linija kol centra Beogradskog vodovoda i kanalizacije (tel:360 66 06) usijana je ovih dana. Samo jedan reon primi više od sto poziva u roku od osam sati, a Beogradski vodovod i kanalizacija ima ukupno tri pogona i devet reona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari