Nastavak izgradnje mosta kod Ade Ciganlije mogao bi da ugrozi staništa sedam hiljada malih vranaca, retke vrste ptica, koje se svrstavaju u ugroženije vrste u Evropi.

Zbog toga je Liga za ornitološku akciju Srbije, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju i Zavod za zaštitu Srbije, staništa stavila pod zaštitu. Mali vranci (najmanja evropska vrsta kormorana), zimuje na tri lokacije u gradu: „Vrbak kod Sajma“, „Donji špic Ade“ i „Mala Ciganlija“. Broj malih vranaca u Beogradu predstavlja više od deset odsto evropske populacije ove vrste ptica.

– Zbog jednog dela mosta, koji treba da se gradi preko Ade Ciganlije, jedan od vrbaka u kome su noćile ove ptice je uništen. Kako bi se očuvala staništa ove vrste doneli smo Rešenje o prethodnoj zaštiti ove tri lokacije u Beogradu. U saradnji sa Ligom za ornitološku akciju Srbije i Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju određene su mere, kako se ova vrsta ne bi dalje ugrožavala. Postavićemo i informativne table na ovim mestima – objašnjava za Danas Goran Sekulić, ornitolog iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Prema njegovim rečima ovim rešenjem zabranjuje se proterivanje i ugrožavanje malih vranaca, kao i oštećivanje i uništavanje vrbaka, koje oni nastanjuju. U Beogradu se od 2007. godine prati kretanje ove zaštićene vrste, kako bi se utvrdile dodatne mere zaštite. U poslednje vreme zabeležen je nešto manji broj ovih jedinki. Sekulić dodaje da se ova vrsta početkom 20. veka gnezdila u Pančevačkom ritu, ali da su zbog isušivanja zemljišta ptice nestale. Pre oko dve decenije nekoliko stotina ovih ptica zimovalo je na Malom ratnom ostrvu, da bi devedesetih godina, kada im je broj prešao hiljadu, novo stanište potražile na Savi, u vrbaku u okolini Beogradskog sajma.

Inače, ova retka vrsta malog vranca ograničena je uglavnom na jugoistočnu Evropu i istočne delove Azije. Značajna zimovališta predstavljaju i predeli oko Skadarskog jezera i kod delte Dunava. U našoj zemlji ukupno postoji oko 500 gnezdećih parova, kojih ima u Obedskoj bari, Carskoj bari, Labudovom oknu i Bečejskom ribnjaku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari