Prošle godine u Beogradu je registrovano ukupno 6.893 korisnika droga, što je četiri narkomana na svakih 1.000 stanovnika, navodi se u informaciji Gradskog zavoda za javno zdravlje, povodom Svetskog dana borbe protiv droga.

 Prosečna starost narkomana je 28 godina, najmlađa registrovana osoba ima 15, a najstarija 62 godine. Navodi se da je više od 70 odsto registrovanih mlađe od 30 godina, odnosno da pomoć lekara najčešće traže osobe u trećoj deceniji života. Prema registru, muškarci su zastupljeniji u 82 odsto slučajeva, dok je žena 18 odsto.

Među registrovanim osobama nalaze se stanovnici svih opština, najviše obolelih živi na teritorijama opština Stari grad, Vračar, Zvezdara i Palilula, a najmanje u Barajevu, Mladenovcu i Sopotu. Gradski zavod za javno zdravlje je naveo da je prosečni narkomanski staž, do javljanja zdravstvenoj službi, šest do sedam godina, sa tendencijom skraćivanja poslednjih godina.

Među evidentiranim licima dominantni su intravenski narkomani, a zatim oni koji koriste više psihoaktivnih supstanci, a protekle godine je među registrovanima bilo čak 95,4 odsto intravenskih narkomana. Prošle godine 45 Beograđana je umrlo zbog narkomanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari