Tradicionalno jesenje pripremanje zimnice postaje sve manje populano kod savremenih domaćica.

Kupovanje džakova paprika na pijacama je sve ređe, a poseta samoposlugama i megamarketima, gde se jednostavno može kupiti gotov ajvar, turšija ili pekmez, postaje uobičajena pojava.

Prema rečima Katarine Krstić PR Veropulosa, poslednjih godina ova kompanija beleži porast prodaje zimnice.

– Imamo ceo asortiman proizvoda od kornišona, ajvara, pindžura, cvekle, mešane salate, pečene paprike, feferona, turšije, džemova, marmelada. Najpopularniji proizvodi kod naših kupaca su ajvar i kornišoni – kaže Krtsić.

Tako se u Veru mogu „pazariti“ blagi i ljuti ajvar Dijamant od 700 grama po ceni od 162.50 dinara, Cannaco kornišoni od 720 grama za 160.90 dinara, a na akciji su i kompoti od kupine, višnje i brusnice bez šećera takođe od 720 grama, koji koštaju 195.20 dinara.

U Idea prodavnicama brojni proizvodi iz asortimana zimnice su na akciji pa se blagi ajvar Dijamant od 700 grama prodaje po ceni od 139 dinara, Resava kornišoni od 720 grama koštaju 124 dinara, a 850 grama mešane marmelade K plus iznosi 129 dinara. U Delta Maxiju, Premia ajvar od 700 grama košta 169 dinara, kornišoni Moć prirode od 680 grama su 118.90 dinara a Nektar mešana marmelada od 850 grama je 165 dinara.

Brojni prodavci na Kalenić pijaci, suočeni sa potražnjom gotove zimnice, nude svojim kupcima već pripremljen ajvar, turšiju, marmeladu i slatko. Kilogram blagog i ljutog ajvara košta između 500 i 700 dinara, ista količina pekmeza od kajsija i šljiva iznosi 400 dinara a za slatko od dunja treba izdvojiti oko 600 dinara.

Nataša Ilić ekonomista iz Beograda, kaže da nikada nije spremala zimnicu i da se tom robom snabdeva isključivo u prodavnicama, jer na taj način uštedi dosta vremena. Za razliku od nje, Đurđa Berić domaćica iz Beograda, sprema ajvar, ljutenicu i slatko, dok kisele krastavce kupuje. Penzioner Mladen Jovanović, kaže da se u njegovoj kući zimnica ne sprema već duže vreme, a kada se uželi ajvara ili turšije, kupuje u prodavnici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari