Beogradska Povorka ponosa dobila je u proteklih nedelju dana podršku brojnih međunarodnih institucija i organizacija za ljudska prava, a svaki dan stižu i nove najave brojnih gostiju širom sveta, koji najavljuju dolazak na skup zakazan za 20. septembra. Kada je reč o domaćoj podršci, više od 60 nevladinih organizacija iz cele Srbije podržava ideju da se ova manifestacija organizuje.


Evropska gej-lezbejska asocijacija, InterPride (Međunarodna asocijacija Prajd koordinatora), ILGCN (Međunarodna gej-lezbejska kulturna mreža), Slavic & Moscow Pride, samo su neke od inostranih organizacija koje su podržale beogradsku manifestaciju, koja će, pod sloganom „Vreme je za ravnopravnost“, ukazati na položaj marginalizovane i diskriminisane društvene grupe u Srbiji.

Takođe, lezbejke i gejevi kao i aktivisti za ljudska prava iz Rusije, Australije, Grčke, Nemačke, Engleske, Turske, Amerike, Belgije, najavili su da će se pridružiti gej-lezbejskoj zajednici iz Srbije, ali i svima koji žele da podrže napore u stvaranju boljeg i tolerantnijeg društva. Povodom dolazaka pomenutih gostiju iz sveta, Organizacioni odbor kontaktiraće ambasade zemalja čiji državljani dolaze kako bi ih obavestio o tome, i kako bi zajedno radili na maksimalnoj bezbednosti posetilaca. Takođe, organizatori će precizna bezbednosna uputstva dostaviti svim učesnicima skupa kako bi Povorka ponosa prošla u najboljem mogućem redu, a bezbednost bila na najvišem nivou. Iz regiona su još ranije stigle podrške zagrebačkog Pridea, Ženske alijanse Makedonija, sarajevskog Udruženja Q , LGBT grupe Iskorak i lezbejske organizacije Kontra iz Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari