Projekat „Okvir tela 09“ nastavak je prošlogodišnje radionice namenjene prvenstveno osobama sa invaliditetom zainteresovanim da otkriju i uživaju u savremenom plesu, u čaroliji pozorišnog rada i rade u mešovitoj grupi učesnika.


Prema rečima Marka Pejovića koordinatora projekta, pored osoba sa invaliditetom, mogu se prijaviti svi punoletni građani bez obzira da li su profesionalni igrači i koreografi, ili amateri koji žele da igraju i da se oprobaju u slobodnoj, otvorenoj formi, kakav je savremeni ples.

– Projekat „Okvir tela“ započet je u julu 2008. godine i realizovan je sa tri grupe. U prvoj grupi su učestvovali korisnici kolica, u drugoj slepe i slabovide, a u trećoj gluve i nagluve osobe. Rezultat tih radionica bila je predstava „Kriva za Gausa“, koja je na redovnom repertoaru Ustanove kulture „Vuk Karadžić“. Ove godine rešili smo da svi rade zajedno, tako da nema podela, i realizovaćemo projekat do kraja 2009. godine – rekao je Pejović. On je dodao da je broj mesta ograničen na 15 i da prijavljivanje traje do 11. septembra. Sve informacije kao i upitnik za prijavljivanje nalaze se na sajtu www.hajdeda.org.rs.

Prvi ciklus radionica savremenog plesa održaće se od 18. do 23. septembra. Tokom šest dana, četiri sata dnevno učesnici će raditi sa profesionalnim koreografima, igračima, defektologom i psihologom, kao i sa članovima britanske plesne trupe koja u svojim redovima ima plesače sa i bez invaliditeta. Prezentacija prve radionice biće prikazana u okviru Bitef polifonije, pratećeg programa Bitef festivala. Druga radionica održaće se od 21. do 25. oktobra, dok će završna prezentacija sa prikazanim materijalom biti organizovana u novembru. Paralelno sa radionicama biće pripremljena i nova predstava u kojoj će učestvovati petoro prijavljenih, koje bude izabrala koreograf Danica Aratović. Kada je reč o radu sa ovom kategorijom ljudi, Pejović ističe da postoje određena pravila i principi. Pa tako, kada se slepe osobe uče plesu, svima ostalima zavezane su oči, dok rad sa gluvim i nagluvim osobama iziskuje odsustvo muzike za sve učesnike.

Projekat realizuje grupa „Hajde da…“, Udruženje slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“ i Sportsko-rekreativno udruženje osoba sa invaliditetom „Sve je moguće“, u saradnju sa Dah teatrom, Centrom za kulturu „Stari grad“ i Ustanovom kulture „Vuk Karadžić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari