Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za dečju zaštitu, otvorila je juče u Sopotu vrtić „Bubamara“, koji se nalazi u okviru Predškolske ustanove „ Naša radost“. Renovirani objekat površine 300 kvadratnih metara uzet je u zakup i u njemu će boraviti 76 dece, uzrasta od tri do sedam godina, a imaće i grupu za decu koja će pohađati pripremni predškolski program.


– U Sopotu nema više nijednog deteta na listi čekanja za upis u vrtić. To se ne odnosi samo na one mališane čija su oba roditelja zaposlena, vrata su otvorena svima onima koji smatraju da će njihovoj deci biti lepo u vrtiću. Prioritet Sekretarijata za dečju zaštitu je i da uslovi u kojima borave deca predškolskog uzrasta budu isti u Starom gradu, na Savskom vencu, u Sopotu, Mladenovcu i Lazarevcu. Tako je i što se tiče vaspitno-obrazovnog rada. „Bubamara“ prima 76 mališana, a prostor smo zakupili na pet godina. Vlasnik nam je dao na besplatno korišćenje 50 kvadratnih metara stambenog prostora i 15 ari placa, na kom je već posađena trava i postavljene sprave za igru dece. Želim stanovnicima Sopota što više dece, pa da za pet godina gradimo veliki vrtić od najmanje 1.800 kvadratnih metara, jer to i jeste naš osnovni zadatak – rekla je Ljiljana Jovčić.

Grad je kupio opremu za objekat i dvorište vrednu 2,1 milion dinara, a nije morao da ulaže novac i u uređenje prostora, budući da je to uračunato u cenu zakupa. Predškolska ustanova „Naša radost“ u Sopotu ima tri namenski građena objekta u Sopotu, Ralji i Maloj Ivanči. Ustanova koristi i prostorije u 12 škola i mesnih zajednica za realizaciju pripremnog predškolskog programa.

 

U toku rekonstrukcija 36 obdaništa

– Za 15 dana će i u Mladenovcu biti zakupljen dodatni prostor, pa ni u ovoj opštini više neće biti nijednog deteta na listi čekanja. Lista čekanja ne postoji ni za Predškolsku ustanovu „11. april“ u Novom Beogradu. Roditelji se više interesuju za lokacije na kojima se podižu stambeni objekti, pa Sekretarijat za dečju zaštitu planira mrežu predškolskih ustanova prema demografskim pokazateljima, odnosno prati trend gradnje. Trenutno se gradi, rekonstruiše, sanira i adaptira 36 objekata predškolskih ustanova – kazala je Ljiljana Jovčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari