Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti sa NVO „Urbana ekologija“ sačinili su ove godine projekat „Energetski efikasna plaža Lido“, prema kojem bi mogao da se preuredi prostor ove gradske plaže.

Novi izgled Lida, prema ovom projektu, podrazumevao bi pontonski most, sojenice, kafiće i sportske terene, kao i detalje poput klupa, ležaljki i lampi. Projekat je nastao na tri radionice održane na ovom fakultetu i to u saradnji sa Gradskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine.

– Predstavljen je novi koncept plaže, sa ciljem da se koriste obnovljivi izvori energije, a u skladu sa zaštitom prirodnih dobara na Velikom ratnom ostrvu. Sojenice, koje su predviđene kao apartmani za mlade istraživače, koristile bi solarnu energiju – kaže za Danas Tanja Manojlović, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Ideja projekta je, kako kaže, da se skrene pažnja na prirodne vrednosti Velikog ratnog ostrva, kao i da se savremenim dizajnom ideja približi građanima. Prema njenim rečima, za projekat su predviđeni elementi koji se već koriste na Lidu, samo što bi njihov dizajn promenjen. Inače, ovaj projekat finansirao je Sekretarijat za privredu Beograda.

Manojlovićeva napominje da je ovaj projekat predstavljen na do sada sedam izložbi.

– U septembru su ovi studentski radovi učestvovali i na Salonu pejzažne arhitekture, na kom su osvojili i nagradu za deo projekta, koji je bio predstavljen – ističe Manojlovićeva.

Ljiljana Marjanović iz „Urbane ekologije“ kaže za Danas da se upotreba obnovljivih izvora energije u svetu već koristi u izgradnji i da je projekat o uređenju Lida naišao na dobre reakcije kod nas. „Postoji želja da se projekat sprovede u delo, ali, osim reakcija, zvanično nam nije stigao nikakav nagoveštaj da bi se on mogao i realizovati. Gradski sekretarijat za privredu pozvao je studente da predstave izložbu i na jednom skupu u decembru, tako da nam je cilj da i dalje širimo ovu priču“, ističe Marjanovićeva.

Most, staze, lampe

Projektom predviđeni pontonski most, nazvan „Vilin konjic“, spajao bi zemunsku obalu sa ostrvom Lido, a nalik je vretenastom telu i opnastim krilima vilinog konjica. Staze ne bi bile betonske, već od naslaganih letvica, dok bi lampe bile nalik jajetu u gnezdu. Na Lidu bi se tako nalazio, uz marinu za pristajanje, i info-pult u obliku gnezda. Na ostrvu bi se i nalazio bar, koji bi menjao izgled danju i noću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari