Manifestacija „Dani Beograda“, počinje danas i traje do nedelje. U Starom dvoru danas će na svečanoj sednici biti proglašeni dobitnici Nagrade grada Beograda za 2008. godinu. Na Beogradskoj tvrđavi biče otvorena izložba Most na Kalemegdanu. U 14.30 Knez Mihailovom će proći Mimart karneval. U Biblioteci grada Beograda u 17 časova biće održana promocija knjige „Darivale su svom otečastvu“ autorke Mire Sofronijević. U Istorijskom arhivu Beograda u 19 časova biće otvorena izložba „Logor Banjica“, a u Jugoslovesnkom dramskom pozorištu u u 20 časova biće odigrana pozorišna predstava Šekspirov „Mletački trgovac“.

Turistička organizacija Beograda će tokom manifestacije kao deo programa „Beogradska varoš i Beogradska tvrđava“, organizovati besplatna razgledanja, pod sloganom – Zato što volim Beograd. Od 11 časova turistički vodiči će ispred Palate „Albanija“ krenuti sa grupom od 30 osoba koje su se prijavile za razgledanje. Prijave se vrše u Turističko-informativnom centru, u podzemnom prolazu ispod „Albanije“, svakog dana od 9 do 20 časova, na telefon: 2635-622.

U nedelju, 19. aprila, kao deo programa ove gradske manifestacije, a u cilju promocije i afirmacije turističke ambijentalne celine Skadarlija, pripremljen je celodnevni program. Tokom dana i večeri održaće se različiti kulturno-turističko-humanitarni programi, prodaja suvenira, a posetioci će moći da obiđu i umetničke galerije.

Turistička organizacija Beograda je, tim povodom, pripremila specijalni „Vodičkroz Skadarliju“ koji, pored zanimljive priče o ovoj boemskoj četvrti Beograda, sadrži i mapu sa ucrtanim objektima koji se u njoj nalaze.

Završni dan proslave, pored velikog Vaskršnjeg koncerta u hramu Svetog Save, obeležiće simbolično i ponovno oživljavanje kulturnih programa u Skadarliji, jednom od gradskih najdrevnijih i najatraktivnijih mesta.

Dani Beograda su najveća gradska svetkovina koja se zasniva na tradiciji proslave iz sedamdesetih godina 19. veka, a koja se u svojoj obnovljenoj formi održava po sedmi put. Svake godine u periodu od 16. do 19. aprila, a povodom značajnih datuma iz istorije Beograda: prvog pominjanja slovenskog imena Beograda u jednom pisanom dokumentu i primopredaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, u okviru Dana Beograda održavaju se kulturni, obrazovni, sportski i protokolarni programi, koji podrazumevaju i uručenje najveće gradske nagrade – Nagrade grada Beograda, najistaknutijim našim sugrađanima iz petnaest različitih oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari