Podizanjem zastava grada Beograda, Skadarlije i „Dana Beograda“ u nedelju je zvanično otvorena letnja sezona u Skadarliji. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su gradonačelnik Dragan Đilas, pomoćnica gradonačelnika Radmila Hrustanović, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antići drugi predstavnici gradske uprave.


Ukazujući da je Skadarlija „srce i duša Beograda“ gradonačelnik je istakao da je gradska vlast čvrsto rešena da ovu boemsku četvrt svake godine još više ulepša.

– Planiramo da u donjem delu ulice, gde je danas pijaca, napravimo mali trg na kom bi preko dana bila pijaca, a popodne nastavak Skadarlije. Siguran sam da će to toplo pozdraviti i Beograđani i naši gosti kojih iz godine u godinu ima sve više – rekao je Đilas. Većina kafana i restorana u Skadarliji prvog dana letnje sezone širom je otvorila vrata. Ugostitelji su Beograđanima delili šarena uskršnja jaja, a neki su ih pozivali na besplatna pića, pa čak i ručkove. Dužcele ulice bile su postavljene korpe u koje su prolaznici mogli da prilože novac koji je išao u humanitarne svrhe, odnosno deci iz Svratišta. Korpe su nosile i ljupke dame i mladići obučeni u građansku nošnju iz 19. veka, i bar zakratko vratili posetioce u neka prošla vremena. Bila je tu i nezaobilazna skadarlijska „frajla“, ali i dobošar koji je najavljivao događaje.

U zabavnom programu povodom otvaranja letnje sezone, ali i zatvaranja trodnevne manifestacije „Dani Beograda“ učestvovali su policijski orkestar, kulturno-umetnička društva i glumci beogradskih pozorišta.

Dva vodiča Turističke organizacije Beograda omogućila su svim zainteresovanim građanima da saznaju nešto više o istoriji, prvim objektima, ali i ličnostima koje su obeležile Skadarliju kroz dugi niz godina. Prema rečima Vesne Nađiz TOB-a, postoji ideja da turistički vodiči uđu u redovni program Skadarlije.

– Jasno je da u ovim kriznim vremenima ne možemo očekivati da se neki veliki novac uloži u obnovu Skadarlije u građevinskom smislu, ali ono što možemo da učinimo kako bismo ovu četvrt revitalizovali i povratili joj nekadašnji duh jesu ovakve manifestacije. U tom smislu, Turistička organizacija Beograda izdala je vodič„Skadarlija za sva vremena“ u kojem se pored istorijskih činjenica nalaze i brojne anegdote. Vodičje za sada na srpskom jeziku, a planira se i izdanje na engleskom. Osim toga, izradili smo i mapu Skadarske ulice, kako bi se, posebno oni koji je prvi put posećuju, lakše snalazili – kaže Vesna Nađ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari