Na Trgu Nikole Pašića ispred Doma sindikata, tačno u 14 časova, danas, u subotu, venčaće se 38 parova. Venčaće ih matičarka iz opštine Stari grad, Gordana Zorić, koja je pre deset godina inicirala ideju kolektivnog venčanja.


– Putujući po svetu imala sam prilike da vidim kako se tamo organizuju slične manifestacije. Moju ideju podržala je opština Stari grad i mi smo pre deset godina, 17. aprila, u vreme bombardovanja, održali prvo kolektivno venčanje u kojem je učestvovalo 19 parova – priseća se Gordana Zorić. Kasnije je organizaciju kolektivnog venčanja preuzela Skupština grada, bez učešća popularne matičarke koja je javnosti poznata po venčanjima na neobičnim mestima.

– Ne mogu da izdvojim koje mi je venčanje bilo najinteresantnije, a bilo je tu svega. Mladenci su sudbonosno „da“ izgovarali u avionu, balonu, na vrhu Beograđanke. Veliki broj njih tražio je da se venča tačno u ponoć, na određeni datum, ili Novu godinu. Ipak, možda najsimpatičnija venčanja održana su u porodilištu, a dešavalo se da odmah nakon izgovorenog „da“, mlada ode u salu za porođaj – priča Gordana Zorić, koja je u toku svoje dosadašnje karijere venčala više od 7.000 parova.

Kaže da nikoga nije odbila, jer „to nije dobar znak“. Današnjem kolektivnom venčanju prethodiće Sajam venčanica u Domu sindikata koji će biti otvoren u 12 časova, a buduće neveste dobiće besplatne haljine koje same izaberu. Uz dobru muziku i piće, mladenci će dobiti i prigodne poklone, a venčanju će prisustvovati i parovi koji su se venčali 1999. od kojih se jedan, nažalost, razveo.

Inače, u Skupštini grada juče je održana konferencija za novinre povodom tradicionalnog kolektivnog venčanja koje će se održati 9. maja, 11. put zaredom, na platou ispred Starog dvora, u organizaciji Grada Beograda. Sudbonosno „da“, reći će oko 200 budućih mladenaca, na tradicionalnoj manifestaciji „Majsko kolektivno TV venčanje – Svadba za maštanje“.

Kako je istakla Radmila Hrustanović, pomoćnik gradonačelnika i predsednik Organizacionog odbora kolektivnog venčanja, ova manifestacija je nastala 1999. godine u toku NATO bombardovanja. Kao ohrabrenje mladima da ljubav može da pobedi mržnju i bombe i kao pokušaj da se pomogne mladim bračnim parovima koji stupaju u bračnu zajednicu.

– Vremenom ova manifestacija je prerasla u turističku, privrednu, kulturnu i humanitarnu u kojoj je mladencima obezbeđeno potpuno besplatno venčanje. U Starom dvoru se u proteklih 10 godina na ovaj način venčalo gotovo 1.000 parova iz Srbije i susednih zemalja, ali i iz Amerike, Nemačke, Australije, Danske, Švedske, Kine. Kao i prošle i ove godine će kolektivnom venčanju prisustvovati 200 parova – rekla je Hrustanovićeva.

Golub ljubavi

Među parovima najviše će biti Beograđana. Za ostale mladence obezbeđen je hotelski smeštaj. Organizatori zajedničkog venčanja su Udruženje novinara Srbije, RTS i opština Savski venac, a pokrovitelj je Grad Beograd. Prvi put ove godine Organizacioni odbor Kolektivnog venčanja pružio je podršku mladim bračnim parovima da se formira Odbor mladenaca, koji će raditi na unapređenju, pomoći i pravnoj zaštiti mladenaca prilikom sklapanja braka. Mladenci su za prvog počasnog predsednika predložili glumicu Radu Đuričin. Odbor mladenaca odlučio je da svake naredne godine dodeli posebno priznanje – nagradu dobrim i plemenitim ljudima, za tri do pet ličnosti, koja će nositi naziv Golub ljubavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari