Udruženje književnika Srbije odlučilo je da se priključi Narodnoj inicijativi „Zaštita umesto zabrane“ i da podrži uvođenje zakona koji će na efikasan način regulisati pušenje na javnim mestima, štiteći istovremeno i nepušače i pušače.

Predstavnici Udruženja Radomir Andrić i Srba Ignjatović, zajedno sa članovima Narodne inicijative, predstavili su juče medijima prednosti uvođenja kompromisnog rešenja, kojim bi se i nepušačima i pušačima omogućio boravak u ugostiteljskim objektima bez ugrožavanja njihovog prava na izbor.

Kompromisno rešenje predlaže da se vlasnicima lokala većih od 100 kvadrata pruži mogućnost da izdvoje posebne prostorije ili deo lokala u kome bi bilo dozvoljeno pušenje. Vlasnici manjih lokala mogli bi sami da odluče da li će njihovi objekti biti u celosti pušački ili nepušački.

Potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima u svetu pokazala se kao neefikasna i često neprimenljivo rešenje. Zbog negativnog uticaja koji je ova mera imala na ugostiteljstvo, kao što su pad prometa, zatvaranje lokala, otpuštanje zaposlenih i slično, Belgija, Nemačka, Grčka, Hrvatska i Češka nedavno su rešile da izmene zakone o potpunoj zabrani pušenja u lokalima i uvele su kompromisno rešenje.

– U Hrvatskoj je posle samo tri meseca zatvoreno 100 kafića, a promet je pao i do 80 odsto. U Srbiji i bez zabrane zbog ekonomske krize promet je opao i do 40 odsto. Predlog Narodne inicijative predstavlja jedini način da se izbegnu negativne posledice ovog vida zabrane. Kompromisno rešenje jedino može da zaštiti sve pušače, nepušače i ugostitelje – rekao je Nikola Dimitrijević, predsednik Udruženja ugostitelja Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari