Predstavnici kamiondžija, sindikata Nezavisnost i sindikata taksista Beograda sastaće se danas sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom kako bi mu još jednom predočili svoje zahteve i zatražili da im da garanciju do kada će oni biti ispunjeni, saznaje Danas.

Ukoliko gradonačelnik ne prihvati njihove zahteve i ne oroči kada će biti ispunjeni, taksisti poručuju da će protestovati sutra, 1.decembra, kao što su ranije najavljivali. Iz sindikata taksista Beograda (SITAB -a) najavljuju da će u tom slučaju protestne vožnje biti, ne samo u Beogradu, nego u celoj Srbiji. To bi trebalo da potraje do ispunjenja njihovih zahteva.

Tokom prošle nedelje taksisti su dobili pisanu potvrdu od člana Gradskog veća Dejana Malog, u ime gradonačelnika, da su njihovi zahtevi prihvaćeni, međutim, oni navode da se u tom pismu nigde ne precizira kada će to biti, pa su zatražili ponovni susret sa gradonačelnikom.

– Previše puta smo bili prevareni i zato tražimo od gradonačelnika da nam da garancije, jer mi činimo sve da do tog protesta ne dođe, ali hoćemo da znamo na čemu smo. U pismu koje smo dobili ima dosta nejasnoća, kažu da će raditi na licenciranju, a ne kaže se kada. Takođe, kažu da će na suzbijanju nelegalnih taksista raditi tako što će inspekcija u pratnji MUP-a pet dana mesečno vršiti kontrolu na ulicama, što smatramo da je nedovoljno i da bi trebalo kontrola da bude 15 dana, ako misle da to ima efekta. „Divljaci“ su umreženi i čim čuju da inspekcija ide, tih dana nećete sresti nijednog. Čuli smo i da će gradonačelnik podneti amandman na Zakon o prekršajima i da će se stvoriti zakonska mogućnost oduzimanja vozila licu koje neregularno obavlja taksi delatnost i u slučajevima kada vozilo nije u vlasništvu neregularnog taksiste i da će to biti usvojeno do 1. marta naredne godine. Tražimo pisanu potvrdu navedenog obećanja sa definisanjem krajnjeg roka – kaže za Danas predsednik SITAB-a Vlada Bulatović. Prema njegovim rečima taksisti su zadovoljni odlukom da se rok za usklađivanje vozila sa ekološkim normama euro 3 i 4 produži do 1. januara 2011. godine, ali da će i dalje insistirati na implementaciji studije prof. Milimira Veselinovića (Betamod – za regulisanje taksi delatnosti), zatim na uvođenju minimalne cene taksi prevoza, poništavanju Jatovog tendera za taksi prevoz, kao i prolongiranju odluke o uvođenju fiskalnih kasa na dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari