Grad će svoj plan „Beograd po meri deteta“ usvojiti za oko tri meseca, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru na kojoj su učestvovali Ivana Avžner, sekretar za kulturu, Igor Miklja, sekretar za sport i omladinu, Dragica Moro, zamenik sekretara za obrazovanje, kao i Ljubica Beljanski, predsednik Skupštine Prijatelja dece Beograda, i Vesna Petrović-Urošević, član Izvršnog odbora Prijatelja dece Beograda.

– Naš strateški cilj je da se još više posvetimo pre svega deci, odnosno školama. Finansiraju se mnogi programi, ali treba da ih bude još više. Finansiramo i fitnes, planinarenje, košarku, tenis, ali i tkanje, vez i keramiku. Možda će neko od učesnika ovih programa raspoznati svoj talenat i njemu se posvetiti. Sledeće školske godine napravićemo poseban program za „Sportiš„, nešto slično što imaju američki koledži – rekao je Miklja.

Sekretarijat za sport i omladinu finansira programe koji se realizuju za vreme letnjeg i zimskog raspusta i u njima učestvuje od 10 do 15 hiljada mladih, programe koje realizuje Regionalni centar za talente Beograd 1 i 2, manifestaciju sportskih takmičenja „Sportiš„ i druge.

– U ovoj godini Sekretarijat za obrazovanje izdvojio je oko 33 miliona dinara za finansiranje brojnih projekata za mlade. Finansirana su deca koja su učestvovala na međunarodnim takmičenjima, programi za decu sa posebnim potrebama, programi za letnji i zimski raspust, programi o bezbednosti dece u saobraćaju, kao i mnoge manifestacije u kojima su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola – rekla je Dragica Moro, zamenik sekretara za obrazovanje.

Posebnu pažnju pripremama programa za decu posvećuje i Sekretarijat za kulturu. Programe su realizovali Biblioteka grada Beograda, Pedagoški muzej i Muzej Nikole Tesle, Dečji kulturni centar, četiri dečja pozorišta, Muzička omladina Beograda i drugi.

– Za godinu dana Dečji kulturni centar realizovao je 680 programa za decu? Biblioteka grada Beograda izdala je 1.300.000 knjiga i publikacija, dečja pozorišta održala su predstave kojima je prisustvovalo 290.000 dece, dok je Muzička omladina Beograda održala 12 koncerata. Imamo i tradicionalne programe, kao „Radost Evrope“, „Dani humora“, „Festić“, „Zmajadu“, TIBU i druge, u kojima učestvuje mnogo dece i mladih – rekla je Ivana Avžner, sekretar za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari