Opština Voždovac najavila je juče prvi paket mera štednje u cilju ublažavanja negativnih posledica finansijske krize. Usvojene mere štednje omogućiće da svi planirani projekti od značaja za građane Voždovca, i pored krize, budu realizovani.

Predsednik privremenog veća opštine Voždovac Goran Lukačević rekao je juče na konferenciji za novinare da su budžetska sredstva smanjena za oko 38 miliona i 240.000 dinara. To znači, objasnio je Lukačević, da su sredstva od ukupnog budžeta usvojenog za ovu godinu koji iznosi oko 518 miliona dinara, smanjena za oko sedam odsto. U mere štednje uključena je i racionalizacija plata funkcionera i zaposlenih, međutim taj deo će biti završen kada opština dobije zvanične mere Vlade, a u narednom periodu očekuju se i mere štednje Grada.

– Kada je rečo službenim putovanjima, protokolu i reprezentaciji, uštede su od 20 do 50 odsto. Pa tako, za troškove reprezentacije od planiranih 800.000 dinara utrošićemo 400.000, dok ćemo za putovanja od predviđenih 150.000 oduzeti 50 odsto. Osim toga, u štednju su uključeni i telefonski razgovori, smanjenje za 30 odsto, struja i gorivo. Tačnije, uključena su sva mesta na kojima možemo da uštedimo, a da to ne bude na štetu naših sugrađana i kvaliteta usluga – rekao je Lukačević.

On je dodao da će mere štednje, kada je rečo kapitalnim ulaganjima kao što su Projekti u oblasti zaštite životne sredine, uticati na smanjenje od 20 odsto, pa od planiranih 20 miliona, ušteda će biti četiri miliona dinara. Kako je Lukačevićistakao, najveće mere štednje od 100 odsto, biće usmerene na investicije na objektima JP Poslovni prostor za koje je bilo predviđeno milion i po dinara i nabavku putničkog vozila, gde je planirani utrošak bio oko 400.000 dinara. Pored toga drastično će biti smanjena sredstva za nagrade i bonuse, od 20 miliona dinara oduzeće se šest, a takođe će biti i prepolovljeni troškovi obeležavanja praznika, poput opštinske slave.

Prema rečima Lukačevića opština Voždovac, ima 173 zaposlena lica, od kojih je 165 u stalnom radnom odnosu, dok je ostalih osam angažovano na određeno vreme, kao zamena za službenice koje su na porodiljskom odsustvu ili zbog povećanja poslova u određenim službama. „Tokom protekle tri godine broj zaposlenih smanjen je sa 236 na 173, tako da smo u skladu sa važećim evropskim standardima, jedan zaposleni na 1.000 stanovnika, jer na teritoriji opštine ima oko 175.000 građana. Međutim, gledaćemo da i ovaj trenutni broj zaposlenih u doglednom periodu smanjimo, ali tako da rad službi ne trpi“, naglasio je predsednik privremenog veća Voždovca.

Svi projekti koji su započeti ili su im tenderi u završnoj fazi, a njih je oko dvadesetak, kako je rekao Lukačević, biće nastavljeni. Opština će i dalje nastaviti da pomaže socijalno ugroženima i licima koja nisu radno sposobna. Uz podršku Sekretarijata za dečju zaštitu pomagaće u obnavljanju i rekonstrukciji vrtića. Nastaviće se i sa sajmovima zapošljavanja, od kojih će prvi većbiti za oko mesec dana, zbog toga što ima dosta firmi koje su zainteresovane za zapošljavanje novih kadrova. Kako bi olakšala svojim sugrađanima opština Voždovac zamrznuće cene zakupa tezgi na nivou zakupa za 2008. godinu, a biće ukinuto i plaćanje opštinskih administrativnih taksi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari