Višegodišnjim nevoljama stanara zvezdarskog naselja Lipov lad, da zelena površina ispred njihovih zgrada, takozvani Peti parkić, umesto igrališta za decu, ne postane stambena zgrada ili supermarket, izgleda da nema kraja.

Za nekoliko dana, navršava se godina, od kako je gradonačelnik Dragan Đilas, obećao komšiluku na Zvezdari, da će biti pronađeno nekakvo kompromisno rešenje, i za njih i za investitora. Podsećamo, prilikom posete Petom parku, gradonačelnik je izjavio da sugrađani moraju da budu strpljivi, da moraju da sagledaju interes svih delova Beograda, kao grada koji se razvija, kao i da mu je veoma drago što će najmlađi Beograđani imati još jednu veliku i uređenu zelenu površinu na kojoj će moći da se igraju.

Građani koji su se četiri godine borili za opstanak Petog parkića, kažu da su ponovo uznemireni i zabrinuti da bi u ovoj neravnopravnoj borbi mogli biti izigrani.

– Godinu dana se ne zna da li je bilo urađeno na izmeni regulacionog plana naselja Lipov lad. U opštini Zvezdara nadležni sležu ramenima i kažu da nema para i da treba biti strpljiv, te da je grad odbio njihov zahtev za izmenu plana. Ministarstvo finansija je, suprotno svim očekivanjima i pravnim argumentima, mišljenja da je lokacija i dalje posed investitora – za naš list kaže Ivana Ivić iz Građanske inicijative Peti park.

Ona kaže da se umesto dece iz komšiluka, tu sada skupljaju „neka malo starija deca koja tu rade neke stvari koje bi mogle da ugroze bezbednost svih komšija“. Sugrađani sada ne znaju imaju li uopšte pravo da srede taj prostor, da koliko-toliko liči na dečje igralište. Postavili su jedan koš, ali je on već oboren.

Iz Građanske inicijative smatraju da postoji bojazan da je ovo rešenje zapravo zeleno svetlo moćnika da se ponovo pokuša sa upadima u Peti parkić što potvrđuje i dojava da će regulacioni plan biti izmenjen bez javne rasprave i da se na lokaciji Petog parkića već uveliko projektuje tržni centar u čijoj izgradnji bi učestvovao pored drugih, i novi-stari investitor.

– Mislim da je red da se jednoj ozbiljnoj i zdravoj građanskoj inicijativi bar toliko izađe u susret, da bude obaveštena o tome kako poslovi napreduju – smatra Ivićeva.

S druge strane, Đorđe Bobić, doskorašnji gradski arhitekta, koji je za svog mandata bio u žiži dešavanja, kaže da je Gradska uprava definitivno promenila plan i da je čitava akcija izgradnje zaustavljena.

– Koliko sam upoznat, u zakonskom smislu, investitor je još uvek vlasnik lokacije, ali sa njim je postignut dogovor. On je odustao od izgradnje i pronađena je alternativa. Trenutno ništa ne zavisi od gradonačelnika jer u toku su administrativni poslovi, a period od godinu dana nije mnogo kada su u pitanju ovako komplikovani procesi – kaže arhitekta Đorđe Bobić.

Ne osećaju se bezbedno

Komšije Petog parka, pored sve neizvesnosti u vezi sa sudbinom parka, kažu da se ne osećaju bezbedno, jer primećuju da predstavnici investitora obilaze lokaciju, „odmeravaju i snimaju“, dok se noću tu okupljaju mladi ljudi koje oni ne poznaju i koji prave buku i nered.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari