Tradicija i nasleđe lista "Student" 1Foto: Sanja Milošević

Izložba „Vizuelni identitet i vizuelna naracija“ povodom jubileja objavljivanja lista „Student“ otvorena je sinoć u Domu kulture „Studentski grad“.

Otvorili su je članovi Inicijative za obeležavanje osamdeset godina od izlaska prvog broja lista „Student“ 1937-2017, koja je sastavljena od bivših glavnih i odgovornih urednika, saradnika i prijatelja lista.

Izložba prikazuje 33 panela komponovana od radova koji dostojno predstavljaju „Studentovo“ mesto i ulogu u istoriji grafičkog dizajna, ilustracije, karikature, stripa i fotografije. Pojedini radovi su dugo bili zabranjeni, pošto je list više puta izlagan nadzoru vlasti, kako objašnjava Jelica Stojančić, bivša urednica lista, navodeći kao primer jednu od zabranjivanih ilustracija sa skrivenim likom Josipa Broza Tita. O toj ilustraciji će, između ostalog, biti više reči početkom novembra kada svaki od urednika bude predstavljao panel u čijem stvaranju je učestvovao.

Generacije „Studentovih“ urednika i saradnika ostavile su neizbrisiv trag na novinarsku istoriju Srbije. „Ono što ih je kroz decenije povezivalo jeste san o revoluciji – čvrsto uverenje da je bolji, drugačiji i slobodniji svet moguć“, tvrdi Ljubomir Kljakić, takođe jedan od bivših urednika lista. Kljakić dodaje da bogati trezor „Studentovih“ ideja nije do danas istražen i da izložba ujedno predstavlja i poziv za neke buduće istraživače da taj nedostatak otklone. Istakavši da je za izložbu napravljena selekcija iz 1375 brojeva, od kojih su neki imali tiraž od preko 100.000 primeraka. – Što se mene tiče, štampano izdanje lista je prestalo da postoji 1989. godine, zaključuje Kljakić. Pokušaji da se kontinuitet izlaženja „Studenta“ obnovi i održi tokom devedesetih i dvehiljaditih, na žalost, nisu urodili plodom. Danas list postoji jedino u online izdanju, ali prema mišljenju bivšeg urednika, to više nije isti list.

Prvo izdanje „Studenta“ datira iz 1937, a jedan od nepotpisivanih autora bio je i narodni heroj Ivo Lola Ribar. Od tada, svi brojevi se čuvaju u Univerzitetskoj biblioteci, koja je podržala izložbu.

U proteklom periodu su već održane četiri tribine, na kojima je bilo reči o likovnom identitetu lista, ali i o njegovom političkom angažmanu u događajima iz 1968, godine studentskih protesta. Stoga, ova izložba predstavlja krunu obeležavanja jubilarne godišnjice časopisa.

Radno vreme Velike galerije Doma kulture „Studentski grad“ je svakog dana osim nedelje od 17.00 do 21.00, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari