Projekat „Nevidljivi građani – univerzalno pravo“ proteklih šest meseci realizovan je u sedam beogradskih i četiri novosadske srednje škole. Kako je rekao Damjan Tatić, jedan od predavača i član Udruženja distrofičara Beograda, koje je pored Centra „Živeti uspravno“ iz Novog Sada organizator ovog projekta.


Oko 300 mladih ljudi zajedno sa svojim profesorima, psiholozima i pedagozima, prisustvovalo je predavanjima, koja su održana povodom 60 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

– Cilj projekta bio je da se mladi bolje upoznaju sa konceptom ljudskih prava, njihovom univerzalnošću i nedeljivošću, ali i podizanju svesti o značaju poštovanja ljudskih prava i načinima kako osobe sa invaliditetom ostvaruju ljudska prava u praksi. Takođe, hteli smo i da ukažemo na prepreke sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju u ostvarivanju tih prava, i da invalidnost objasnimo kao društveni a ne medicinski problem – objasnio je Tatić.

On je dodao da je najveći odziv učenika bio u Petoj ekonomskoj školi u Rakovici, koja je inače i jedna od retkih koja je prilagođena osobama sa invaliditetom. Kako je ocenio, deca su shvatila gde je problem i čitav projekat dobro prihvatila. Takođe su aktivno učestvovala u razgovorima nakon predavanja. Međutim, ovo je bila prilika da se ukaže na alarmantno mali broj srednjih škola koje među svojim učenicima imaju redovne učenike sa invaliditetom.

– Naš obrazovni sistem nije dovoljno inkluzivan, i većina škola nije pristupačna. Samo tri škole su prilagođene učenicima sa invaliditetom, od toga dve su privatne. Uglavnom je problem ljudski faktor i neshvatanje nastavnog osoblja za probleme dece sa invaliditetom – zaključio je Tatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari