Ovogodišnja manifestacija „Ulica otvorenog srca“ posvećena je bebama i biće održana pod sloganom „Marš za bebe“. Od Takovske pa sve do Makedonske ulice raznovrsni ulični animatori, artisti, zabavljači i muzičari uveseljavaće posetioce. „Ulicu otvorenog srca“ pod pokroviteljstvom Skupštine Grada organizuje Turistička organizacija Beograda, Atelje 212 i Skupština opštine Stari grad.


– Više od 20 godina organizujemo manifestaciju „Ulica otvorenog srca“ i dobro je što ona svake godine ima humanitarni karakter. Grad je već otpočeo sa svojom bitkom za bebe, da podsetimo izborili smo se da i zaposlene i nezaposlene trudnice dobijaju naknadu, porodilje dobijaju „bebi pakete“ i to ne samo na teritoriji Beograda već i u nerazvijenim opštinama a jedan od noviteta je i uvođenje SMS servisa za trudnice – rekao je juče na konferenciji za novinare Željko Ožegović, član gradskog veća.

Humanitarnu akciju pokrenuo je Fond B92 a svi učesnici programa, organizatori i gosti predvođeni roditeljima sa bebama u kolicima u „Maršu za bebe“ stupiće u Novu 2012 – godinu beba.

– Važno je da i država napravi iskorak u borbi za bebe. Verujem da će naredne godine biti pomaka makar zbog izbora ako ne zbog same ideje – izjavio je Veran Matić, predsednik Fonda B92. Osnovno obeležje ovogodišnje „Ulice otvorenog srca“ biće crvene portikle koje će se prodavati po ceni od 100 dinara ili više, u zavisnosti od toga koliko ko može da izdvoji. Sav prihod od prodaje suvenira sa motivima Godine beba biće iskorišćen za nabavku opreme koja je potrebna najmlađim sugrađanima.

Prethodnih godina ova manifestacija pomogla je deci iz vaspitno-popravnog doma Vasa Stajić, deci oboleloj od cerebralne paralize, deci ometenoj u razvoju, projektu „Sigurna kuća“ , Doktorima klovnovima, selu Miloševac ali i mnogim drugima.

Prvi put ove godine „Ulica otvorenog srca“ sa idejom širenja solidarnosti, biće organizovana u 11 beogradskih opština. Najviše posetilaca očekuje se u Svetogorskoj ulici gde će posetioci dobijati maske, bombone i balone a moći će da uživaju i u čaju i kuvanom vinu. Tog dana umetnici će izaći na ulicu prikazujući svoje veštine, akrobacije, izlažući svoje rukotvorine i animirajući prolaznike da zajedno sa njima učestvuju u igri. Glavni umetnički program odvijaće se na pjaceti ispred pozorišta Atelje 212. Muzike će biti i ispred Radio Beograda ali i na drugim punktovima sa kojih će goste zabavljati Dejan Cuklić, Gorica Popović i ostali muzičari. Tradicionalni ručak služiće Svetislav Goncić koji ujedno i osmišljava program ovogodišnje manifestacije.

Da podsetimo ova manifestacija nastala je 1988 godine. Ugostitelj Milo Vlahović ostao je upamćen po tome jer je zajedno sa Ateljeom 212 otvorio vrata „Ulice otvorenog srca“ ponudivši posetiocima ono što je tog 1. januara imao. Dakle, sve je počelo u jednoj kafani, proširivši se potom na ulicu a ove godine i na čitav grad. Direktor Turističke organizacije Beograda rekao je očekuje da će u glavnom gradu za vreme praznika gostovati od 10 do 15 hiljada stranaca. Tih dana svi informativno-turistički centri će biti na usluzi turistima, kako bi ih obavestili o svim gradskim dešavanjima.

– U saradnji sa saobraćajnim preduzećem „Lasta“, 30. i 31. decembra, kao i prvog januara, biće organizovana turistička razgledanja grada. Lasta organizuje prvojanuarski veseli autobus koji će saobraćati od Slavije do Trga republike od 10 do 15 časova. Svi koji žele moći će besplatno da se provozaju ovim autobusom, da slikaju Beograd i da uživaju u dobroj muzici i vrućim napicima.

Posetiocima će se u podne ispred Ateljea 212 obratiti predsednik Srbije Boris Tadić, a gradonačelnik Dragan Đilas sa svojom bebom učestvovaće u zajedničkom „Maršu za bebe“.

Promene u saobraćaju

Tokom održavanja manifestacije „Ulica otvorenog srca“ u nedelju, 1. januara, od 6 do 20 časova za saobraćaj će biti zatvorene Svetogorska i Makedonska ulica na delu od Dečanske do Takovske ulice. Zbog toga trolejbuske linije 28 i 41 neće saobraćati u navedenom periodu, a na liniji 40 broj vozila biće povećan za vreme održavanja manifestacije. Autobusi sa linija 65 i 77 će u oba smera saobraćati delimično izmenjenim trasama: Dečanska – Braće Jugović – Bulevar despota Stefana – Džordža Vašingtona – 27. marta i dalje redovnim trasama. Na izmenjenom delu trase vozila sa ovih linija koristiće postojeća stajališta javnog gradskog prevoza.

Doktori klovnovi u Ulici otvorenog srca

U Ulici otvorenog srca, „Doktori klovnovi“ zabavljaće decu i roditelje koji odluče da prošetaju prvog dana nove godine. Pored raznovrsnih animacija za decu, na nekoliko štandova u ulici Otvorenog srca će se prodavati crveni nosići, koji su simbol „Doktora klovnova“ i čijom kupovinom građani imaju priliku da podrže istoimeni projekat. „Doktori klovnovi“ već devet godina obilaze sve pedijatrijske ustanove u Beogradu i Novom Sadu kako bi olakšali najmlađim pacijentima boravak u bolnici, a do sada su učestvovali u mnogobrojnim dobrotvornim akcijama kao što je prikupljanje sredstava za dečije svratište u Beogradu, obilazili domove za decu ometenu u razvoju i decu bez roditeljskog staranja na teritoriji čitave Srbije. Ove godine organizaciju „Doktori klovnovi“ podržao je Grad Beograd, ali najveći donatori su građani Beograda koji svake godine u ulici Otvorenog srca kupuju crvene nosiće i time pomažu ovu humanu inicijativu. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari