Papa Franja rekao je juče da je abortus dokaz „kulture bacanja“ koja traći ljude kao i hranu, navodeći da je takav mentalitet pretnja svetskom miru. Papa je, takođe, u svojoj globalnoj proceni svetske krize, iznetoj diplomatama akreditovanim u Vatikanu, pozvao na više poštovanja za migrante, i kritikovao proganjanje hrišćana u Aziji, Africi i na Bliskom istoku.


Pominjući glad kao pretnju svetskom miru, papa je naveo da se ne samo hrana, već i ljudi često otpisuju kao nepotrebni. „Ne možemo biti ravnodušni prema onima koji su gladni, posebno deci, kada pomislimo koliko se hrane proćerda svaki dan u mnogim delovima sveta, što se može podvesti pod ono što često nazivam ‘kulturnom bacanja“, rekao je Franja. Ta kultura, dodao je on, takođe utiče i na nerođenu decu. „Na primer, zastrašujuće je čak i pomisliti da postoje deca, žrtve abortusa, koja nikad neće ugledati svetlost dana“, istakao je papa Franja.

Papa Franja je pozvao i na ophođenje s poštovanjem prema starijima, jer je njihova mudrost „dokazana“, kao i da deca budu zaštićena od eksploatacije, ropstva i gladi. Izrazio je žalost zbog onih koji su umrli u pokušaju da pronađu bolji život za sebe i svoje porodice, misleći na migrante iz Latinske Amerike koji pokušavaju da dođu u SAD i Afrikance koji žele da stignu u Evropu.

Posebno je pozvao Italijane da „obnove njihovu vrednu hvale posvećenost solidarnosti“ prema migrantima, što je aluzija na tekuću debatu u Italiji za preispitivanje njene restriktivne imigracione politike. Papa je pozvao međunarodnu zajednicu da od Sirije do Malija, i od Severne Koreje do Južnog Sudana, učini više da okonča konflikte. On je, takođe, osudio proganjanje hrišćana, zbog čega su mnogi od njih morali da napuste Bliski istok, a rezultiralo je i krvoprolićima u Nigeriji i Maliju, kao i onemogućivanju hrišćana u nekim delovima Azije da praktikuju svoju veru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari