Akciji na Zlatiboru se odazvalo osam dobrovoljnih davalaca krvi, ali nijedan ne može donirati trombocite (FOTO) 1Foto: Leuka

U akciji dobrovoljnog davalaštva krvi i upisa u baze dobrovoljnih davalaca trombocita i matičnih ćelija organizovalo u Specijalnoj bolnici Čigota na Zlatiboru, učestvovalo je osam dobrovoljnih davalaca, ali nijedan nije odgovarajući donor trombocita.

U poslednje vreme, Služba za transfuziju krvi užičke opšte bolnice, više puta je apelovala na dobrovoljne davaoce da se jave i pomognu u obnavljanju zaliha krvi, pa je ova akcija bila višestruko značajna.

Ipak, organizatori su očekivali bolji odziv.

-Veoma smo zahvalni svima koji su se odazvali našem apelu, ali nadali smo se većem broju davalaca. Od osam ljudi, koji su danas došli, nijedan ne može biti donor trombocita. Problem je najčešće to što je reč o ženama koje su rađale, što im onemogućava da postanu donori – objašnjava za Danas jasmina Kostić, rukovodilac užičkog ogranka Udruženja Leuka.

Zahvaljujući humanim preduzetnicima, za dobrovoljne davaoce obezbeđena je besplatna vožnja gondolom, 30 odsto popusta u kafiću na vrhu Tornika i besplatna dnevna karta za bazen u Čigoti.

Uz mali odziv na akcije dobrovoljnog davalaštva, širenje baze davalaca trombocita otežavaju i pravila ko može biti donor.

Naime, davalac mora biti potpuno zdrav, ne sme piti nikakve lekove, ne može biti žena koja se porađala, niti rodbina do četvrtog kolena unazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari