Zbog toga što je od svoje zemlje tražila više nego što bi se bilo koji političar usudio, zbog čvrstog stava prema tiraniji, kao i zbog pragmatičnosti i postojanog moralnog vođstva u svetu kojem ono nedostaje, Angela Merkel je izabrana za ličnost godine američkog magazina Tajm, obrazložila je redakcija.

„U trenutku kada je veći deo sveta ponovo u žestokoj raspri o ravnoteži između sigurnosti i slobode, kancelarka traži veliku stvar od nemačkog naroda i, na njegovom primeru, od nas ostalih, takođe. Da poželimo dobrodošlicu. Da se ne bojimo. Da verujemo da velike civilizacije grade mostove, a ne zidove, i da se ratovi dobijaju i na bojnom polju i van njega. Gledajući izbeglice kao žrtve koje treba spasiti, a ne kao napadače koje odbacujemo, žena koja je stasala iza Gvozdene zavese kockala se na slobodu“, piše Tajm.

Tajm analizira Angelu Merkel kao političarku: „Njen politički stil je taj da ga nema; nema talenta, nema fanfara niti harizme, (postoji) samo snažan osećaj moći osobe koja preživljava i posvećenost podacima jedne naučnice. Uvek oprezna, ona ponosno primenjuje ono što je Vili Brant jednom nazvao Die Politik der kleinen Schritte (politika bebećih koraka), ili, kako bismo mi u Sjedinjenim Državama to rekli, rukovođenje iz pozadine.“

„A onda je došla 2015. Ne jednom ili dvaput, tri puta ove godine bilo je razloga za upitanost hoće li Evropa opstati, ne kulturno ili geografski, već kao istorijski eksperiment ambicioznog državništva. Merkelova se već pokazala kao nezaobilazan igrač u upravljanju nizom dužničkih kriza Evrope; takođe, predvodila je odgovor Zapada Vladimiru Putinu, jezivoj krađi Ukrajine. Ali sada su izgledi bankrotstva Grčke zapretili samom opstanku evrozone. Migrantska i izbeglička kriza donele su izazov principu otvorenih granica. I konačno, pokolj u Parizu probudio je refleks da se zalupe vrata, podignu zidovi i da se ne veruje nikome… Svaki put je Merkelova iskoračila. Nemačka je izvukla Grčku pod njenim strogim uslovima. Poželela je dobrodošlicu izbeglicama kao žrtvama radikalnog islamističkog divljaštva, ne kao njegovim nosiocima. I poslaće vojsku u inostranstvo da se bori protiv ISIS-a“, piše američki magazin.

Tajm navodi kako je Nemačka proteklih 70 godina provela testirajući protivotrove svojoj nacionalističkoj, militarističkoj i genocidnoj prošlosti: „Merkelova je nametala drugačiju grupu vrednosti – humanizam, velikodušnost, toleranciju – kako bi pokazala da velika snaga Nemačke može biti upotrebljena da čuva, umesto da uništava. Retkost je videti lidera kako odbacuje jedan stari i proganjajući identitet.“ Magazin podseća na reči same nemačke kancelarke: „Ako sada treba da počnemo da se izvinjavamo zbog pokazivanja prijateljskog lica kao odgovora na hitnu situaciju, onda to nije moja zemlja.“

Među konkurentima za Tajmovu ličnost godine bili su i Abu Bakr el Bagdadi, vođa Islamske države, Donald Tramp, pretendent za predsednika Sjedinjenih Država i Hasan Ruhani, predsednik Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari