Halo, sačekaj me večeras na onom mestu… – razgovarao je Lazarevčanin opasnog vojničkog izgleda sa svojim drugarom preko mobilnog telefona.

 Pre toga, pričali su da je tog dana na jednom mestu u okolini Lazarevca bila zakazana primopredaja droge. Iako bi se moglo pomisliti, ni jedan ni drugi nisu ni policajci, ni dileri. Obojica su članovi Udruženja „Sveti Sava“ iz Lazarevca, jednog specifičnog primera samoudruživanja građana protiv dilera droge. Do sada su uspeli da raskrinkaju mnoge lazarevačke dilere. Manji broj njih je uhapšen, ostali su i dalje na slobodi, a udruženje s vremena na vreme objavljuje na svojoj Fejsbuk stranici nove slike i imena onih koje optužuju za trgovinu narkoticima.

-Naša najveća pobeda je svakako prestanak dilovanja droge u školskim dvorištima, po parkovima… Nema više one krajnje opuštene bezobzirne prodaje narkotika u gradskim kafićima i lokalima. Po našim saznanjima prodaja narkotika je manja za nekih 70 do 80 procenata u odnosu na period pre početka rada Udruženja Sveti Sava. Većina zavisnika je prinuđena da putuje u okolne gradove da bi došli do narkotika. Vidimo da je manji broj zavisnika koji su bili u početnoj fazi drogiranja uspeo da prekine sa ovom smrtonosnom navikom. Najvažnija stvar leži u činjenici da roditelji i profesori sada znaju kako ti monstrumi izgledaju, gde se obično kreću, koje automobile voze, gde žive… Među samim građanima nema više straha, a i te bitange nisu više uspešni mladi ljudi. Danas svi znaju odakle im novac za luksuzne stanove, kuće, najskuplje automobile i džipove. Od najužasnije i najpoganije rabote – kaže Đ., predsednik Udruženja Sveti Sava.

Najteže mu je, kako objašnjava, u trenucima dok sa svojim saborcima iz Udruženja stoji pred umrlicom nekog od lazarevačkih narkomana.

-Pomešana su osećanja tuge i besa, još jedan izgubljen život, ali nastavljamo sa borbom. Dok Srbija ne pobedi i ukloni taj ološ sa ulica naših gradova ili dok svi iz Udruženja Sveti Sava ne budu na umrlicama, dali smo reč i siguran sam da je nećemo pogaziti – priča Đ.

Saradnja sa policijom u samom početku delovanja Udruženja je bila korektna, ali i složena.

-Evo zbog čega. U razgovorima sa pripadnicima MUP-a uvek sam isticao za nas u Udruženju neospornu činjenicu da na ulicama ni slučajno ne bi bilo toliko narkotika da narko-dileri nisu imali direktnu saradnju i zaštitu od nekog iz policije. Zbog toga smo sarađivali i davali informacije samo onim policajcima kojima smo verovali, bez obzira na čin i mesto koje su zauzimali. Najveći pomak u kvalitetu odnosa našeg udruženja i policije nastao je povratkom u MUP Lazarevca Milana Aksića, bivšeg pripadnika SAJ-a, izuzetnog profesionalca, poštenog i časnog čoveka, a posebno njegovim postavljanjem na čelo Odeljenja za borbu protiv narkotika. Uz sebe je imao nekoliko odličnih mladih policajaca. On, nažalost, nije više na čelu odeljenja za borbu protiv narkotika, ali se nadamo da će u najskorije vreme biti vraćen na to mesto. Veliko hvala i bivšim i sadašnjim pripadnicima SAJ-a i drugih specijalnih jedinica na podršci koju nam pružaju u našoj pravednoj borbi – ističe sagovornik Danasa.

Pretnje su krenule od samog početka njihovog delovanja.

-Uglavnom su pretili smrću, osakaćivanjem, preko Fejsbuka, ali i direktnim pretnjama pojedincima i njihovim porodicama preko telefona. Pojedini dileri su u svojim džipovima imali i duge cevi, mi smo spremni na sve. Svesni smo da te bitange imaju veliki novac kojim mogu da kupe ubice sa strane, zbog toga smo odlučili da u narednim danima podnesemo zahtev za izdavanje dozvole za nošenje oružja članovima udruženja čiju su životi najugroženiji – pričaju.

Pitanje je: „Da li dileri nekada nude novac da se ne nađu na spiskovima?“.

-Svi članovi udruženja su pošteni, časni i pre svega verujući ljudi, dakle, nepotkupljivi. Svima je to dobro poznato. Otuđeni centri moći iz bezbednosnih službi, ali i iz ostalih delova državne uprave su detaljno na sve moguće načine proverili sve članove našeg udruženja i shvatili da imaju problem. Nisu uspeli da nađu trulu jabuku među nama – kaže Đ.

Karakteristika rada „Svetog Save“ je potpuna anonimnost. Ne izlaze u javnost sa imenima i prezimenima, posebno ne s fotografijom.

-Ne želimo nepotrebno povlačenje po sudovima, gubljenje vremena i energije koja nam je potrebna u svakodnevnim aktivnostima – objašnjavaju.

Pojedini dileri tvrde da Udruženje čine kriminalci, navijači, koji žele da zauzmu prevlast nad kriminalom u Lazarevcu.

-Optužbe tih ljudi koje diluju više od 10 godina i većina je krivično odgovarala nas nikad nisu zanimale. Živimo u malom gradu, svi se poznajemo, ja sam predsednik udruženja, ali i predsednik i trener u kik-boks klubu koji je iznedrio nekoliko evropskih i svetskih prvaka. Više od 90 odsto članova udruženja su bivši i sadašnji vrhunski sportisti iz boksa, kik boksa, ruskog sistema, karatea, zatim bivši vojnici, ali i lekari, profesori…. Imamo i tri bivša zavisnika koji su zahvaljujući požrtvovanju svojih roditelja i njih samih, pomoći crkve, uspeli da se spasu. Radi se o izuzetnim mladim ljudima spremnim na svaku žrtvu da spreče naše najmlađe sugrađane da ne uđu u pakao iz kojeg su oni jedva izvukli živu glavu – kaže predsednik Udruženja „Sveti Sava“.

Nova „Crna knjiga“

Na njihovim spiskovima uskoro će se naći još neka imena.

-U toku je priprema „Crne Knjige 2“ u kojoj će biti ponovljena sva prethodna imena dilera i dodato još 20 novih imena. Tako da će u toj knjizi biti preko 60 imena – kažu u Udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari