Baka (102) koja je preživela koronu: Mladi treba da se vakcinišu 1Foto: Milidom lux Katarina Stanojković

Mladi treba da se vakcinišu da bi se zaštitili od korona virusa, ja imam 102 godine i srećom sam preživela korona virus bez težih posledica, za mene bi vakcina bila opasna jer imam slabo srce. Ja sam ionako stara i uskoro ću umreti, ali nadam se da će se mlađi od mene odlučiti za vakcinu kako bi ostali zdravi, poručila je u razgovoru za Danas, baka Ljudmila Todorović.

Ljudmila Todorović ima 102 godine, najstarija je korisnica usluga Doma za stara lica Milidom Lux na Zvezdari, gde živi već godinu dana i uspešno se oporavila od infekcije korona virusom.

– Došla sam u ovaj dom pre početka pandemije, ovde me lepo paze i dobro mi je. Nažalost virus je ušao u dom ali ja nisam osetila simptome iako sam bila pozitivna na koronu, otpočela je priču baka Mila, kako je zovu najbliži.

Ona je ove godine ušla u 103. godinu života i za svoje godine izgleda odlično, uprkos različitim zdravstvenim problemima koji prate njenu starost.

– Neću se vakcinisati zato što bi meni na moje bolesti teško palo da dobijem temperaturu od vakcine a i ovako ću brzo da umrem, meni je sto treća godina, znate li vi šta je to? Neka umrem prirodno. Mladi treba da se vakcinišu, da sam mlađa i ja bih se vakcinisala, ističe Mila.

Ljudmila je poreklom iz Rusije ali svojom domovinom smatra Jugoslaviju u koju se doselila sa porodicom sa svega dve godine.

– Preživela sam Drugi svetski rat, saveznička bombardovanja Niša, ratove na prostoru Jugoslavije, epidemiju variola vere pa sada i ovu pandemiju. Ne plaši me više ništa, meni se ionako bliži kraj. Zdravlje mi je sve slabije i čekam svoj trenutak, kaže baka Mila smirenim glasom.

Ona naglašava da ona više voli da priča o lepim temama i da ne razmišlja mnogo o teškim trenucima u životu.

– Ja bih htela i o nekim lepšim stvarima da govorim. Volim da pričam o literaturi, ja sam i napisala dve knjige, sada sam skoro završila jednu pesmaricu, napisala sam poemu o našem domu. Volim da čitam i čitam sve što mi dopadne ruku. Pročitala sam milion knjiga, nemojte da mislite da preuveličavam, počela sam kao jako mala a imam dosta godina. Nisam išla u školu ali me je mama spremala za gimnaziju koju sam završila u Skoplju gde je moj otac tada radio. Posle sam završila ekonomski fakultet i radila kao bankarka ali nikada to nisam naročito volela. Književnost je moja ljubav, navodi Mila.

Kaže da jedino ne čita mnogo vesti jer ne želi da se uznemirava, dobija svako jutro novine koje prelista po navici ali ne čita o politici.

Poruka danasovcima

Baka Mila poručuje čitaocima Danasa „da budu optimisti, da prime vakcinu protiv korone, da se bore za život i da vole život“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari