Svetska naučna javnost pokušava da nađe odgovor na senzacionalnu enigmu: da li DNK jedne bakterije, koja je nedavno pronađena u rudniku zlata u Južnoj Africi, može predstavljati ključza postojanje života na drugim planetama? Otrkiće ove bakterije stavilo je na muku naučnike koji pokušavaju da objasne kako ovaj mikroorganizam opstaje, na dubini od 2, 8 kilometara i temperaturi od preko 60 stepeni Celzijusa, a pri tom lišena svetlosti i kiseonika.

Bakterija je dobila naučno ime „candidatus desulforudis audaxviator“. Astrobiolog Dilan Čivian iz Nacionalne laboratorije u Kaliforniji, izučavao je gene u koloniji bakterija, nadajući se da će otkriti „mešavinu organizama“ koji u njoj žive. Umesto toga, pronašao je da 99,9 odsto pronađenih DNK pripada jednoj bakteriji, novootkrivenoj vrsti, piše časopis Sajens. Zajednica iste vrste mikroba do sada nije zabeležena u mikrobiološkom svetu. To znači da ta bakterija iz svog naizgled beživotnog okruženja može „iscediti“ sve što joj je potrebno za život.

Početne analize su pokazale da „D audaxviator“ dobija energiju iz radioaktivnog otpada u okolnim stenama i da može da izdvoji ugljen-dioksid i azot iz tog kamenja. Ugljenik i azot su osnova života i temelj su u stvaranju proteina, a bakterija raspolaže genima za proizvodnju svih neophodnih aminokiselina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari