Direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj proglašen za 'Evropljanina 2024. godine' 1Bekim Blakaj foto Medija centar

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Šunjog uručio je večeras nagradu „Evropljanin 2024. godine“ Bekimu Bljakaju, izvršnom direktoru Fonda za humanitarno pravo na Kosovu (FHPK). Nagrada je dodeljena za značajan doprinos promociji evropskih ideja i vrednosti na Kosovu.

„Više od dve decenije Bekim se zalagao za pravdu, ljudska prava i pomirenje. Verujući da mir ima svoje korene u prošlosti, Bekim je neumorno radio u borbi protiv jednostranih narativa prošlosti i promovisanju pravednijeg društva koje poštuje prava svakog građanina. On je pravi model na Kosovu i šire, koji oličava vrednosti EU“, rekao je ambasador Šunjog tokom večerašnjeg prijema za Dan Evrope.

Ambasador EU na Kosovu se zahvalio i ostalim nominovanim za ovu godinu, koji su pokazali izuzetnu posvećenost u promovisanju evropske ideje i vrednosti na Kosovu.

Nagradu „Evropljanin godine“ devetu godinu zaredom, povodom Dana Evrope, dodeljuje EU na Kosovu pojedincu ili instituciji koja je najviše doprinela promociji evropske ideje tokom godine.

Dan Evrope, 9 maj je državni praznik i tog dana ne rade institucije i javne službe na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari