Ovogodišnja Štrudlijada, koja je po peti put održana u Novom Miloševu, donela je je i novog Ginisovog rekordera – štrudlu dugačku 13,95 m.
U pravljenju banatskog specijaliteta učestvovao je 41 majstor iz Novog Bečeja, Kikinde, Bečeja, Novog Miloševa i Jazova. U takmičarskom delu učestvovali su i gosti iz Smedereva i iz Slovačke.

Ovogodišnja Štrudlijada, koja je po peti put održana u Novom Miloševu, donela je je i novog Ginisovog rekordera – štrudlu dugačku 13,95 m.
U pravljenju banatskog specijaliteta učestvovao je 41 majstor iz Novog Bečeja, Kikinde, Bečeja, Novog Miloševa i Jazova. U takmičarskom delu učestvovali su i gosti iz Smedereva i iz Slovačke. U konkurenciji za najštrudlu’ u kategoriji domaćica i industrijskih pekara na stolovima je bilo izloženo ravno – 230 štrudli.
Direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Milinko Arsenov, koji je bio i jedan od organizatora, objasnio je da su ocenjivane domaćice, koje to rade na svojstveni način bez tehničkih mogućnosti koje pruža pekarska industruja kao i rad pekara koje se ovim poslom bave profesionalno.
Žene iz lokalnog ogranka „Kola srpskih sestara“ učestvovale su na manifestaciji i kao učesnici, ali i kao organizatori.Prošle godine su umešne ruke žena članica umesile i razvukle banatski kolač dužine 10,64 metra, a ove, ravno – 13,95 metara, što je bilo dovoljno za Ginisovu knjigu rekorda. Štrudla je do dvanaestog metra filovana makom, dok je ostatak do rekorda bio punjen – rogačem. Za mešanje ovog kolača za Ginisa bilo je utrošeno oko 40 kg brašna, pola kilograma kvasca i više od 15 kg maka i rogača. Uvijena štrudla se pekla u plehu specijalno pripremljenom za ovu priliku, dužine – žetiri metra.
U kategoriji domaćica pobedila je štrudla sa makom, domaći rad Dragice Lungulov iz Kikinde. Kod pekara prvo mesto su opet odneli Kikinđani, iz pekare „Kikinda“. Nakon pečenja i merenja, oni koji su probali pobednicu, kažu da nije ni čudo što je u slast pojedena za svega 10 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari