Bez novih mera, Kisić Tepavčević: Porazan podatak o broju mladih koji su vakcinisani 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Da je epidemiološka situacija još uvek stabilna, ali da smo u poslednje vreme videli kako može izmaći kontroli, izjavila je članica Kriznog štaba i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević nakon održane sednice.

Tepavčević je navela nakon sednice Kriznog štaba da se u Srbiji beleži blagi porast obolelih, ali da je situacija i dalje stabilna.

„Sezona je godišnjih odmora, ali virus nije na odmoru, virus je tu“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Kada je reč o hospitalizovanim pacijentima, među njima poslednjih meseci preko 99 odsto njih nije bilo vakcinisano, a među preminulima nema onih koji su bili imunizovani.

„Najveći deo sastanka bio je posvećen tome kako da utičemo da se poveća obuhvat vakcinacije“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

To nije samo individualna odgovornost nego i kolektivna, ne štitimo samo sebe već i one koje volimo, dodala je ona.

Oko 49 odsto građana Srbije je primilo bar jednu dozu vakcine, a Kisić Tepavčevićeva ističe da ovaj procenat nije dovoljan.

Navela je da je posebno porazan podatak da je svega 17,42 odsto stanovnika uzrasta od 18 do 30 imunizovano.

„Moraju da shvate da i oni mogu da se razbole, da najverovatnije neće imati težu formu bolesti, ali nose ovaj virus i mogu da ga prenose drugima“, poručila je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je navela i da će u narednom periodu biti govora o pooštravanju kontrole sprovođenja ranije donetih epidemioloških mera.

Bolnice mogu da traže dokaz da radnici nisu zaraženi

Jedna od mera koja se može donositi individualno, od bolnice do bolnice, u zavisnosti od epidemiološke situacije, je da se zaposlenima nakon odmora može tražiti dokaz da nisu zaraženi, istakla je Darija Kisić Tepavčević, prenosi RTS.

Ona je, povodom informacija da pojedini klinički centri traže pi-si-ar testove od zaposlenih koji se nisu vakcinisali prilikom povratka sa odmora i pitanje da li je to praksa u svim bolnicama, rekla da je bolnička sredina mesto gde postoji najveći intenzitet kontakata sa najosetljivim stanovništvom, koji su bolesni i zahtevaju lečenje i negu, kao i da radnici mogu biti prenosioci infekcije.

„Vakcine su dostupne od decembra tako da su svi zdravstveni radnici koji odgovorno shvataju svoj posao, a koji nemaju kontraindikaciju, primili vakcinu. Oni koji na duži vremenski period odu sa svog radnog mesta prilikom povratka moraju da budu bezbedni za svoje pacijente i bolničku sredinu“, podvukla je Kisić Tepavčevićeva.

Istakla je da treba da pruže dokaz da nisu zarazni, a to je pi-si-ar test.

Ta mera, dodala je, donosiće se od bolnice do bolnice i zavisiće od epidemiološke situacije i vakcinisanosti radnika.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 145 novoobolelih od korona virusa i troje preminulih.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da se sednica Kriznog štaba saziva jer su  lekari zabrinuti zbog novog talasa korona virusa i apelovala je na mlade da se vakcinišu.

– Pratimo brojke na dva sata, predsednik i ja, gledamo kako je to u opštinama i gradovima. Najbeznednija situacija je u onim lokalnim samoupravama sa najvećim broj vakcinisanih – rekla je Brnabić za TV Pink.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da ukoliko građani ne nastave da se vakcinišu, postoji rizik da u Srbiji dođe do pojave opasnije varijante korona virusa od delta soja.

Virusološkinja Tanja Jovanović rekla je za Danas da „brojevi za sada ne ukazuju na pogoršanje epidemiološke situacije“, ali da postoji nekoliko razloga zbog kojih se tako nešto može očekivati.

– S obzirom na to kako se ponašamo i koliko je ostalo nevakcinisanih osoba, situacija će neminovno biti lošija. Ono što je osnovni problem jeste nesprovođenje postojećih mera, kaže prof. Jovanović.

Prema rečima zamenika direktora UKC Niš, prof. dr Radmila Jankovića, broj prvih pregleda na jugu polako raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari