Trenutak istine u vidu odgovora da li crveno-beli imaju prava da se nadaju prolazu u TOP 16 odigraće se večeras u meču sa litvanskim predstavnikom. Košarkaši Crvene zvezde dočekuju Lijetuvos (20.00), tim koji se domogao grupne faze kroz kvalifikacije u okviru Evrolige.

Litvanci jesu iskusniji, razlika u kvalitetu koja preteže na njihovu stranu, kao i veći broj prekaljenih pojedinaca mogli bi da budu neutralisani u grotlu Pionira, uz veliku angažovanost Zvezdinih košarkaša u svakoj sekundi utakmice posebne težine, jer tim sa Malog Kalemegdana na svom terenu u Evroligi nije pobedio četrnaest sezona.

Odbrana srpskog vicešampiona biće na posebnom ispitu. Dejan Radonjić će morati da pronađe način kako da zaustavi rivalsku igru u tranziciji i da dobro „odmeri“ pre nego što odluči da Branko Lazić odigra „flastera“ na Gecevičijusu. Mitrović će napisani diplomski rad na temu kako sačuvati vedete poput Noćionija morati da položi pred komisijom od sedam hiljada članova i to u direktnim duelima sa Songailom, još jednim vrlo iskusnim košarkašem sa „NBA pedigreom“.

– Lijetuvos je tim koji ima iskustva igranja u evropskim takmičenjima. Ne tako davno, 2005. i 2009. osvojili su Evrokup. Kvalitetan su reprezent litvanske škole košarke. U pitanju je iskusan sastav u kome kao organizator igre prednjači Kuk, bivši košarkaš Zvezde. Tu su Songaila i Gecevičius, kao i Seibutis, koji ume da odigra na visokom nivou. Uloge Tepića i Jelovca vrlo su važne, pogotovo Jelovca koji kvalitetnim šutem sa distance širi igru. Lijetuvos će pokušati da se pobedom u Beogradu u potpunosti vrati u trku za TOP 16 – istakao je Dejan Radonjić.

Zvezda će večeras prvi put biti u situaciji da pred svojom publikom nema ulogu autsajdera. Dirk Bauerman, trener Lijetuvosa, zna šta ga očekuje u Pioniru i sigurno će pripremiti svoj tim u psihološkom smislu. Litvanci su čak pet puta izgubili na poslednjih šest utakmica, međutim uvereni su da su kvalitetniji od Zvezde. Takva njihova percepcija mogla bi još više da motiviše Simonovića i saigrače, jer bi eventualnom pobedom postali kandidat za prolaz među šesnaest najboljih timova u Evroligi.

– Važno je da nemamo zdravstvenih problema posle vrlo teške serije mečeva. Igraćemo bez opterećenja u želji da osvojimo bodove pred svojim navijačima. Hoćemo da ih nadigramo u pravom sportskom ambijentu. Nemam utisak da smo favoriti. Nama takva vrsta podela uloga nije potrebna u ovom trenutku. Znamo šta želimo i koji nam je cilj – zaključio je trener Zvezde, pred meč koji će, kao i svi u petom kolu Evrolige, početi minutom ćutanja povodom žrtava tajfuna na Filipinima.

Navijači, urazumite se

Klub sa Malog Kalemegdana još jednom je uputio apel navijačima da ni po koju cenu ne bacaju predmete na parket i ne koriste laser. Samo za upotrebu lasera Evroliga je odredila kaznu od pet hiljada evra. Ukoliko se slične stvari ponove, kao iz duela sa Panatinaikosom, klubu prete drakonske sankcije, pa čak i suspenzija na godinu dana u Evroligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari