Bijonse Nouls Karter: Limunada 1Foto: wikipedia

Američka pevačica Bijonse osvojila je čak osam priznanja (od 11 nominacija) na dodeli MTV video-muzičkih nagrada (VMA).

Jedna od najpopularnijih pevačica današnjice bila je zvezda večeri jer je pobedila i u glavnoj kategoriji i ponela nagradu za video-spot godine za pesmu „Formation“, ali i zato što je otvorila ceremoniju na Medison skver gardenu u Njujorku. Nastup na kome je izvodila pesme sa albuma „Lemonade“ posvetila je žrtvama poplava u američkoj saveznoj državi Luizijani.

Ova serija nagrada nije ništa novo za Bijonse Nouls Karter, koja je u svojoj dosadašnjoj karijeri, u kojoj je objavila šest solo albuma, nagrađena brojnim priznanjima među kojima je i 17 Gremija, dok ju je magazin Bilbord imenovao za najizvođenijeg autora na radiju u ovom veku. Iako je za mnoge, a pre svega za njene fanove, uspeh ove pevačice isključivo posledica nesumnjivog talenta, brojni kritičari njenu karijeru vide kao posledicu višegodišnjeg ulaganja u projekat zvani „Bijonse“, kojim su prvobitno rukovodili njeni roditelji, da bi kasnije sama pevačica zajedno sa svojim suprugom, reperom Džej Zijem, nastavila da osmišljava strategiju kojom će privući publiku.

Tako je sa poslednjim albumom „Lemonade“ dobila salve pohvala na račun vizuelnog osmišljavanja svake pesme, dok su s druge strane, istom brzinom stizale optužbe za plagiranje važnih svetskih umetnica. Isto tako, bez problema se mogu naći oni koji će sa istim žarom braniti ideju da je ova pevačica moderna feministkinja (kako je ona i sama sebe nazvala jednom prilikom), kao i oni koji tvrde da žena koja peva „If you liked it, then you should have put a ring on“ i koja je svoju turneju nazvala „Šou gospođe Karter“ po svom mužu, ne može da bude feministkinja, te da je koketiranje sa feminizmom samo jedna od karakteristika njenog brenda.

Zanimljivo je i da je popularna Queen Bey, koja je pevala na inauguraciji Baraka Obame za američkog predsednika, registrovani glasač republikanske strane, kao i svi bliži članovi njene porodice. „Odrasla sam u veoma lepoj kući u Hjustonu, išla sam u privatnu školu, nikada nisam bila u ‘getu'“, izjavila je u jednom od retkih intervjua.

Još od detinjstva počela je da se bavi muzikom. Krajem 90-ih postigla je veliki uspeh kao članica grupe Destiny’s Child. Glumila je u mjuziklu „Karmen: Hip Hopera“, filmovima „Pink Panter“, „Devojke iz snova“. Ova uspešna poslovna žena našla se na četvrtom mestu liste „Sto najmoćnijih i najuticajnijih slavnih ličnosti“ magazina Forbs. Rođena je 4. septembra 1981. Sa Džej Zijem ima ćerku Blu Ajvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari