BIRN o Šapićevoj vili u Trstu: Da li su javnost slagali gradonačelnik, Agencija za sprečavanje korupcije ili oboje? 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Nakon pisanja BIRN-a o vili od skoro 400 kvadrata koju je Šapić kupio 2018. godine u Trstu, Agencija za sprečavanje korupcije odlučila je da pokrene postupak kontrole izveštaja o imovini i prihodima gradonačelnika Beograda. Prethodna saopštenja Agencije, kao i pojedini medijski natpisi, uneli su dodatnu konfuziju u inače jednostavan, i lako dokaziv slučaj nepoštovanja zakona zbog neprijavljanja imovine javnih funkcionera, piše BIRN.

Prvo saopštenje Agencije za sprečavanje korupcije i jedno nezvanično saznanje koje je objavila TV N1 u vezi sa vilom koju je Aleksandar Šapić 2018. godine kupio u tršćanskom luksuznom naselju Opičina, koju nije prijavio pomenutoj agenciji, što je zakonska obaveza, uneli su konfuziju u jedan, inače, vrlo jasan slučaj nepoštovanja zakona.

Pomenuta konfuzija otvorila je i neka nova pitanja, koja se mogu podvesti pod jedno – da li je u ovom slučaju samo javni funkcioner Šapić varao institucije ili je i institucija varala građane?

Dan nakon što su BIRN i nedeljnik Vreme objavili tekst o tome da je u maju 2018. godine Aleksandar Šapić kupio vilu u Trstu za 820.000 evra površine skoro 400 kvadrata i uz nju još tri nepokretnosti i da nijednu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, što je po zakonu bio dužan da uradi, oglasila se i spomenuta agencija. Šapić je u trenutku kupovine vile bio predsednik opštine Novi Beograd.

U tom saopštenju Agencija je navela da Šapić jeste prijavio početkom 2019. neku nepokretnost kupljenu u Italiji 2018, odnosno kako se precizira – stan. Problem je, međutim, u tome, što BIRN nije pisao o stanu, već o vili, kako je taj objekat kategorisan u italijanskom katastru.

U Šapićevom izveštaju o imovini i prihodima od 22. januara 2019. koji pominje agencija, od ukupno devet nepokretnosti koje je u tom izveštaju Šapić prijavio, postoji samo jedan stan, ostalo su druge vrste nekretnina… Taj stan, koji ima 150 kvadrata, jedina je promena u imovinskoj karti Šapića u odnosu na prethodni izveštaj iz juna 2017.

Problem je, međutim, što ni u italijanskom katastru ni u kupoprodajnom ugovoru koji je BIRN dobio iz Odeljenja zemljišnih knjiga za opštinu Trst, takva nepokretnost ne postoji. Bar ne na ime Aleksandra Šapića.

Tri dana nakon prvog saopštenja, agencija izdaje novo u kome navodi da je “Agencija je u petak, 27. januara 2023. godine, nakon medijskih navoda o imovini javnog funkcionera Aleksandra Šapića pokrenula postupak vanredne provere podnetih izveštaja o imovini i prihodima. Nakon sprovedenih svih radnji i analiza, koje ovaj postupak podrazumeva, uz angažovanje i drugih organa javne vlasti i pravnih lica, Agencija će obavestiti javnost o ishodu ove vanredne provere“.

Saopštenju je prethodila serija dopisa koje je BIRN slao agenciji u sa zahtevom da precizira koja je konkretno od nepokretnosti koje je Šapić prijavio u izveštaju iz januara 2019. godine stambeni objekat kupljen u Italiji, za koji agencija tvrdi da joj je prijavljen.

Odgovarajući na pitanja BIRN-a da li je tačno da je Šapić agencije dostavio kupoprodajni ugovor, kao što je za N1 tvrdio neimenovani izvor, iz agencije su odgovorili da su “javni funkcioneri dužni da prijave nepokretnosti u zemlji i inostranstvu, kao i da podatke o vrsti, strukturi i površini nepokretnosti kao i vlasničkom udelu i osnovu sticanja, a da ih agencija objavljuje na način na koji ih je javni funkcioner uneo u izveštaj o imovini i prihodima, prilikom njegovog podnošenja”.

U odgovoru dodaju i da se agenciji prilikom prijavljivanja imovine ne dostavlja dokumentacija o osnovu sticanja prava na prijavljenim nekretninama, već da se prilikom provere podataka iz izveštaja u toku kontrole, od funkcionera može zatražiti takva dokumentacija.

Iz ovakvog odgovora agencije, jasno je da Šapić nije imao nikakvu obavezu da agenciji dostavlja kupoprodajni ugovor, što je, navodno, učinio prema tvrdnjama neimenovanog izvora TV N1.

Ta informacija unela je sumnju da je osim javnog funkcionera Šapića, u varanju učestvovala i agencija, jer ako bismo poverovali izvoru N1 koji im je rekao da je Šapić predao kupoprodajni ugovor, onda bi se postavilo pitanje – kako se onda u narečenom izveštaju iz 2019. kao jedina nova nepokretnost pojavio nekakav stan od 150 kvadrata, kada u kupoprodajnom ugovoru o vili u Trstu lepo piše da je kupio objekat od 399 kvadrata. I ne samo to. Zašto agencija ako je već imala uvid u ugovor, nije upisala tačnu kvadraturu, onu iz ugovora i to ne samo vile, nego i ostale tri nekretnine koje je Šapić kupio? Da li je ovaj izvor hteo da kaže da je za netačno upisanu kvadraturu nepokretnosi u registru kriva agencija, a ne Šapić? Ili da u svemu ovome ima neka tajna veza, te da niko nije nevin?

Zbog toga je BIRN poslao nov dopis Agenciji za sprečavanje korupcije koju smo pitali da li može da potvrdi informaciju koju je objavio N1 i niz drugih pitanja.

Isto pitanje nameravali smo da postavimo i Aleksandru Šapiću, ali on nije odgovarao ni na naše pozive, ni na poruke.

Šta nam (ne) govori saopštenje Agencije za sprečavanje korupcije

Kako bi bilo jasnije šta od imovine ima Šapić, šta je od nepokretnosti sakrio i kakva je u svemu uloga Agencije za sprečavanje korupcije, krenućemo hronološki, od objave BIRN-ovog teksta o vili u Opičini 26. januara, do poslednjeg, današnjeg saopštenja kojim je agencija konačno objavila odluku da je pokrenula postupak protiv Šapića.

U saopštenju izdatom dan nakon BIRN-ovog teksta, u petak, 27. januara Agencija za sprečavanje korupcije navela je sledeće: „Gospodin Aleksandar Šapić je u Izveštaju o imovini i prihodima koji je podneo Agenciji 22.01.2019. godine, prijavio da je tokom 2018. godine kupio stan u Trstu na adresi Strada Nuova Per Opicina. Javno dostupne podatke iz navedenog Izveštaja Agencija je objavila na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji. Kako je Aleksandar Šapić Agenciji dostavio saglasnost za objavljivanje podataka o predmetnoj nepokretnosti koji nisu javno dostupni, ovim putem preciziramo podatke iz Izveštaja Aleksandra Šapića iz 2019. godine.“

Ko je pažljivo pročitao BIRN-ov tekst o vili u Opičini i saopštenje agencije, mogao je da vidi da jedini podatak koji se poklapa jeste adresa Šapićeve nepokretnosti u tršćanskoj Opičini.

Agencija, međutim, navodi da je Šapić na toj adresi prijavio stan. U BIRN-ovom tekstu ne pominje se, međutim, nikakav stan, već vila bruto površine 399 kvadrata, a neto 387.

Zbog toga smo agenciji prosledili mejl sa molbom da se precizira koja je konkretno od nepokretnosti objavljenih u Šapićevom izveštaju od 22. januara 2019. godine stambeni objekat koji je, po navodima iz saopštenja agencije, Šapić kupio tokom 2018. godine u Trstu na adresi Strada nuova per Opicina i prijavio ga agenciji.

Ovo smo pitali uz objašnjenje da nijedan od objekata iz izveštaja o Šapićevoj imovini, po kvadraturi, ne odgovara vili u Opičini o kojoj je pisao BIRN i uz napomenu da u tekstu nije pisano o stanu, koji agencija pominje u saopštenju.

Takođe smo zatražili da nam agencija dostavi deo Izveštaja o imovini i prihodima od 22. januara 2019. godine koji se odnosi na predmetni objekat, sa svim podacima koje je Šapić podneo Agenciji, budući da je u saopštenju ovog državnog organa od 27. januara navedeno da je Aleksandar Šapić agenciji dao saglasnost za objavljivanje podataka o toj nepokretnosti koji, inače, nisu javno dostupni.

Više pročitajte na sajtu BIRN-a na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari