Neobična situacija bivšeg kafedžije i beogradske skitnice 1Foto: Radenko Topalovic

Dnevni list “Vreme”, na današnji dan, pre jednog veka pisao je o neobičnoj situaciji jedne beogradske skitnice i bivšeg kafedžije.

Naime Mihajlo Dabić, bivši kafedžija, otišao je  u krivično odeljenje Uprave grada da saopšti situaciju koja mu se dogodila prošle večeri.

Kako navodi ovaj list, te večeri Dabić je  obišao nekoliko kafana i nakon količine alkohola, koja je bila dovoljna da ga na momente zatetura, krenuo kući. Nakon izvesnog vremena sreo ga je nepoznati čovek i videvši da teško hoda ponudio mu je pomoć, te ga uzeo za ruku i poveo ka kući. Nepoznati dobročinitelj ga je na pola puta ostavio.

Ostavši sam, piše “Vreme” odlučio je da popije piće u još jednoj kafani, međutim kada je trebalo da plati otkrio je da novca, koji je imao kada je krenuo kući, više nema. Uzbunivši kafanu u kojoj se našao i jedan detektiv dao se sa njim u potragu za kradljivcem. Nisu dugo tražili ulicama kada je Dabić opazio svog skupog pomagača.

Posle uspešnog hvatanja i pretresa nađen je kafedžijin novac. Kradljivac, koji nije negirao svoj zločin se predstavio detektivu kao Spasoje Jovanović, po zanimanju skitnica iz Beograda. Rekao je da je želeo da pomogne pijanom čoveku, ali je posle nekog vremena shvatio da bi pijanica novac potrošila na još pića te je smatrao da je opravdano da mu uzme isti. Detektiv, navodi “Vreme” nije uvažio ove razloge i skitnicu je sproveo Upravi Grada.

Neobična situacija bivšeg kafedžije i beogradske skitnice 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari