BNV deli školama lektire na bosanskom jeziku 1Foto: bnv

Biblioteke u osnovnim i srednjim školama, u kojima je nastava organizovana na bosanskom jeziku, od Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) dobiće školsku lektiru.

Predsednica BNV, Misala Pramenković, danas je počela akciju obilaska škola i uručivanja lektira na bosanskom jeziku.

Posetila je osnovne škole “Avdo Međedović”, “„Halifa bin Zaid Al Nahjan“ i “Bratstvo” u Novom Pazaru. Ostalim školama u ovom i drugim sandžačkim gradovima, lektire će biti uručene po utvrđenom rasporedu

BNV školama uručuje lektire iz donacije, koja je pre dvadesetak dana, stigla od anonimnog darodavca.

Pramenković je, tada, ocenila da će “vredna donacija doprineti unapređenju kvaliteta nastave na bosanskom jeziku” i da je “lektira važan sadržaj u okviru obrazovanja u osnovnim i srednjim školama i njena nedostupnost velika je smetnja za kvalitetno odvijanje nastave”.

BNV je, prvu donaciju školskih lektira, dobilo u februaru ove godine, od asocijacije “Mostovi prijateljstva “iz Zenice. Ta donacija je odmah prosleđena osnovnim i srednjim školama.

Nastava na bosanskom jeziku zastupljena je u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici i u jednoj osnovnoj školi u prijepoljskoj opštini.

Odvija se u 26 osnovnih i 10 srednjih škola, u opštinama gde živi najviše bošnjačkog stanovništva.

BNV je počelo kampanju za povećanje broja učenika na nastavi na bosanskom jeziku, koja je u redovan proces obrazovanja uvedena školske 2013./2014.godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari