Pre 80 godina postojala ideja da se Botanička bašta premesti na novu lokaciju 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina pisao o izmeštanju Botaničke bašte iz Takovske ulice, kao i o uklanjanju parkova iz mnogih delova grada. U listu Pravda istog dana govorilo se o Sijamu, jedinoj državi na svetu u kojoj je postojala kazna u vidu prinudnog braka za zatvorske osuđenike.

List Vreme piše o planu rektora Beogradskog Univerziteta Petra Micića da se pronađe lokacija za izgradnju nove meteorološke opservatorije, pošto ona koja se nalazi na Zvezdari više ne odgovara svrsi.

Pre 80 godina postojala ideja da se Botanička bašta premesti na novu lokaciju 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

„Univerzitet je želeo da se za opservatoriju odredi mesto na Topčiderskom brdu, kod Zvezde. Međutim Opština je već obećala ceo taj teren Školi za fizičko vaspitanje i tu će se podići igrališta, vežbališta, eventualno i jedan veliki stadion“, rekao je rektor Micić za list Vreme.

Opština je rektoru ponudila zemljište na Banjičkom vencu, ali ostalo je da zajedno odu do tamo i pronađu tačnu lokaciju koja bi najviše odgovarala izgradnji opservatorije.

Tokom dogovora o izgradnji nove opservatorije, potpredsednik opštine Lazar Kostić predložio je da se Botanička bašta u Takovskoj ulici pretvori u javni park, a da se za Botaničku baštu pronađe dvaput veće zemljište van grada.

„Opština ne može Univerzitetu za Botaničku baštu u Takovskoj ulici, teren koji ne misli da parceliše i prodaje, da da toliko miliona koliko bi bilo potrebno za uređenje jedne moderne Botaničke bašte prema zahtevima savremene nauke“, naglasio je Kostić.

Kostić je dodao i da postoji potreba da se uklone travnjaci iz mnogih beogradskih ulica, pošto ne postoje uslovi da se oni propisno održavaju.

Prva ulica u kojoj će se ukloniti travnate površine, a umesto njih postaviti kaldrma jeste ulica Svetog Save, kao i Bulevar oslobođenja u delu od Slavije do Karađorđevog parka.

Celokupno izadnje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

U listu Pravda, osim o vestima iz ratnih područja, pisalo je i o Sijamu, jedinoj državi na svetu u kojoj postoji kažnjavanje zatvorenika prinudnim brakom, kao i o želji vlasti u Sijamu da se ova vrsta kažnjavanja ukine.

Pre 80 godina postojala ideja da se Botanička bašta premesti na novu lokaciju 3
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

„U Sijamu još i danas postoji jedna neobična institucija, koja potiče iz prastarih vremena, a koja bi se mirne duše mogla nazvati ‘kažnjavanje brakom’ “ , objašnjava list Pravda.

Prema ovom zakonu svaka žena starija od 30 godina koja se još uvek nije udala može da traži od države da joj pronađe muža.

Sijamska vlada ove molbe upućuje kazneno-popravnim zavodima, gde se smatra da za oslobođene nakon duge robije postoji samo jedan pravi put, a to je brak.

„Oni zločinci koji posle napuštanja zatvora nisu ni po koju cenu voljni da prime na sebe okove braka, sijamske vlasti osuđuju na dalje izdržavanje kazne, sve dok ne pristanu na prinudni brak“, piše u listu Pravda.

Brakovi između usedelica i robijaša u Sijamu su uglavnom skladni, a muževi koji su naterani na brak silom zakona pokazali su se kao dobri domaćini i dobri muževi.

Postoji i mnogo protivnika predloga ukidanja ovog starog zakona, a celokupna javnost u Sijamu sa nestrpljenjem iščekuje da čuje kakvo će stanovište po ovom pitanju zauzeti sijamska vlada.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari