Novi Pazar – Kafana “Granata“ u novopazarskoj Staroj čaršiji više ne postoji. Izgorela je pre nedelju dana.Povređenih nije bilo. Uzroci požara se još utvrđuju. Odmah su stigla tri vatrogasna vozila i sve tri smene vatrogasaca. Požar je držan pod kontrolom, da se ne bi proširio na okolne stanbeno-poslovne objekte koji se naslanjaju jedni na druge. Vatrogasci su dežurali celu noć, jer je vatra tinjala.

Zvaničnici su odmah prozvali vatrogasce jer im je njihova oprema uzličila na „dečije igračke“. „Zaboravili“ su da ovdašnja Vatrogasna jedinica, verovatno jedina u zemlji, nema svoj hidroforni sistem, iako su se više puta za pomoć obraćali JKP „Vodovod i kanalizacija“ i lokalnoj samoupravi. Oni koji su učestvovali u gašenju požara dobiće 20 odsto povišicu uz avgustovsku platu. Takvu odluku doneli su načelnici Sektora za vanredne situacije MUP Srbije i Policijske uprave Novi Pazar, Predrag Marić i Dragan Terzić. Optužbe na račun vatrogasaca i prozivke, otvaraju neku drugu priču.

Zgarište „Granate“ ponovo otvara priču o čuvanju i zaštiti kulturno-istorijskog nasleđa u ovom kraju. Kafana se nalazila u centralnom delu Stare čaršije, koja je sedamdesetih godina proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Iako ima taj status, Stara čaršija nije sačuvana u izvornom obliku. Vlasnicima lokala je dozvoljeno da svojim ukusima naruše ambijentalnu celinu. U građevinskim poduhvatima poštovali su samo ono što im je odgovaralo. U adaptiranju su koriščeni razni materijali: metal, staklo, plastika, drvo… Vlasti u Novom Pazaru razvojnu šansu vide u turističkoj ponudi, pa se na listi objekata i delova koje treba srediti, na prvom mestu, našla Stara čaršija. Poslednjih nekoliko godina, stalno se najavljuje turska donacija za rekonstrukciju ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, pa se, čak, i tvrdi da projekat rekonstrukcije rade turski stručnjaci.

Kafana „Granata“ je bila prepuštena zubu vremena. Tapije na nju ima stara novopazarska porodica Smailbegović, pa je neko pominje i kao Smailbegovića han (jedan od dva sačuvana do današnjih dana). Do pre petnaestak godina na spratu je stanovala gradska sirotinja i tada su požari u ovom objektu bili česti, a do pre skoro godinu dana u prizemlju je bila kafana. S obzirom da je objekat bio urušen i sklon padu, nadležne inspekcije su zabranile rad kafane i oko nje je postavljena ograda s upozorenjem da je pristup zabaranjen. Ovaj objekat je nacionalizovan posle Drugog svetskog rata, a predanje kaže da je ime dobio za vreme Prvog svetskog rata kada je na krov pala granata i nije eksplodirala. Ono što nije mogla granata, dokrajčili su nebriga i požar.

Stara čaršija se sa zapadne strane oslanja na hamam, monumentalnu građevinu koja spada među najstarije i najznačajnije spomenike ove vrste u Srbiji. Izgradio ga je osnivač ovog grada Isa beg Isaković između šezdesetih i osamdesetih godina u 15.veku. Bez obzira na kulturno-istorijsku vrednost, i ovaj objekat je prepušten propadanju. Do pre nekoliko godina bio je divlja deponija. Pokušaji oživljavanja prostoraa kulturno-umetničkim programima nisu uspeli. Za kamene zidine nikako da dođe bolje vreme. Na dnu Stare čaršije je Altun-alem džamija, arhitektonski najznačajnija i jedna od najlepših građebina islamske arhitekture u ovom delu Srbije. O prošlosti ovog objekta nema mnogo podataka. Zna se da je ktitor bio ugledni, obrazovani i bogati Mevlana Muslihudin. Džamiju je sagradio polovinom 17.veka. U poslednjih šest godina bila je kamen spoticanja između dve opcije Islamske zajednice (IZ). Renovirana je, ali je ambijentalna celina narušena kada je dozvoljena izgradnja privatnog stambeno-poslovnog objekta od savremenih materijala.

U centru Novog Pazara urušen je i sklon padu još jedna kulturno-istorijski spomenik. Reč je o Amir-aginom hanu, sagrađenom u 18.veku. U žižu javnosti ovaj objekat dospeo je pre nekoliko godina kada je privatizovano Ugostiteljsko preduzeće „Lipa“. Naslednici graditelja hana su zatražili da im se objekat vrati i na osnovu Zakona o restituciji vraćen im je prošle godine. Pravda nad vlasništvom je zadovoljena i tu se stalo. Dalja sudbina mu je nepoznata. Za bilo kakve radove potrebna je saglasnost na projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Zajedničko i za kafanu „Granata“ i za Amir-agin han je što su nacionalizovani posle Drugog svetskog rata i što su na korišćenje dati ovdašnjem Ugostiteljskom preduzeću 1970.godine. Tadašnja Skupština opština dala ih je na gazdovanje u zamenu za objekat u Novopazarskoj Banji gde se nalazi Specijalna bolnica za lečenje mišične distrofije. Ugovor o trampi iz 1970. između Skupštine opština i UP „Lipa“ nije valjan, jer kulturno-istorijski spomenici nisu mogli da budu predmet trampe, pa je greška ispravljena u novembru 2008. Kada je Skupština grada poništila tu odluku. I „Granata“ ili Smailbegovića han je bila u postupku restitucije i imala je više naslednika.

Nekontrolisanom izgradnjom stambenih,privrednih, pa čak i sportsko-zabavnih objekata u ovom kraju narušena je ambijentalna celina kulturno-istorijskih objekata koji se nalaze na listi svetske kulturne baštine i pod pretnjom su da će biti skinuti sa te liste. Priče o bogatom kulturno-istorijskom nasleđu su ovdašnja jača strana. Njena zaštita i čuvanje su samo neubedljiva priča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari