Pogranična policija zabranila je juče novinarima da fotografišu brod-bunker na Dunavu, prilikom posete partnera NIS-a iz Rusije.

Na dunavskom keju u utorak je puštena u rad ova stanica za snabdevanje domaćih i stranih brodova gorivom, a juče je usledilo zvanično otvaranje. Kada su novinari ispred ovog bunkera hteli da fotografišu Alhasa Hametova, izvršnog direktora bloka «Promet» pri ruskom «Gaspromnjeftu», Mihajla Đurovića, direktora Direkcije za bunkerisanje brodova u NIS-u i Dragana Milića, predsednika opštine Veliko Gradište, umešala su se četvorica pripadnika Granične policije. «Oni su nam rekli da je zabranjeno fotografisanje broda-bunkera, jer se tako fotografiše i rečna granica sa Rumunijom, što je protivzakonito. Rekli su nam da je fotografisanje moguće samo ako se u pozadini nalazi grad, a ne Dunav, što smo bili primorani da poslušamo. To nam je bilo čudno, jer nam u utorak fotografisanje nije bilo zabranjeno, niti je igde na obali istaknuto obaveštenje o ovakvoj zabrani», kažu novinari. Oni navode da je, prema njihovim saznanjima, reč o nekom zastarelom zakonu ali, još više, o sukobu jednog od starešina granične policije i vlasnika turističkog broda «Ana», Ljubisava Stokića. Naime, ovaj brod je bio usidren na obali i čekao da visoke goste poveze na promotivnu vožnju Dunavom. Pošto nije želeo da dozvoli ovakvo reklamiranje broda, jer je u sukobu sa njegovim vlasnikom, navedeni starešina zabranio je fotografisanje. Ipak, ova zabrana juče nije bila jedina neprijatnost za novinare. Kada je trebalo da sa spomenutim čelnicima kompanija i opštine uđu na turistički brod «Ana», vlasnik im je rekao da to neće moći, jer ova vožnja nije za njih predviđena u da to traže Rusi. «Ovakva reakcija vlasnika broda bila nam je iznenađujuća, jer nas je on lično, pre dva dana, pozvao na tu promotivnu vožnju. Ipak, za dva dana naglo je promenio mišljenje, pa smo mu postali nepoželjni gosti», kažu novinari.

Sistem snabdevanja brodova

Brod-bunker u Velikom Gradištu, drugi je takav objekat na Dunavu u Srbiji, nakon Novog Sada. «Cilj nam je da ovakve bunkere za snabdevanje brodova gorivom imamo na pet-šest mesta na Dunavu, što bi značilo otvaranje novih radnih mesta i povećanje prihoda od turizma», rekao je Mihajlo Đurović, direktor Direkcije za bunkerisanje brodova u NIS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari