Još četiri mesta na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu ostala su rezervisana za evropske reprezentacije, a već nakon žreba bilo je jasno da zemlju „karioka“ neće videti Kristijano Ronaldo ili Zlatan Ibrahimović.

Upravo će dvomeč Portugala i Švedske biti verovatno najzanimljiviji okršaj celog baraža s obzirom na to da će se osim zvezda Real Madrida i Pari Sen Žermena na terenu naći još nekolicina velikih igrača koji individualno mogu da reše duele. Interesantno je da su se ovi rivali poslednji put sastajali u kvalifikacijama za prethodni Mundijal u Južnoj Africi kada su u oba meča odigrali bez pogodaka. Na kraju je iz grupe direktno otišla Danska, Portugal je igrao baraž kao drugoplasirani, dok su Šveđani prvenstvo gledali preko malih ekrana.

Uzbuđenja se mogu očekivati i u sudaru domaćina prethodnog Evropskog prvenstva Ukrajine i Francuske. „Trikolori“ su imali tu nesreću da se u grupi nađu sa Španijom, a Ukrajina sa Engleskom pa će u međusobnom duelu odlučiti ko će na Mundijal. Veće šanse daju se Francuskoj koja je bila bolja na EURO 2012 „u gostima“, odnosno Ukrajina nikada nije uspela da savlada rivala kojeg će u prvom meču dočekati u petak.

Možda najslabijeg rivala, bar na papiru, dobila je Hrvatska, ali daleko od toga da su naši rivali iz grupne faze kvalifikacija već obezbedili mesto u Brazilu. Doduše, Island je u veoma slaboj grupi E, koja nije imala izrazitog favorita, uspeo da ne bude prvi, odnosno da se plasira iza Švajcarske. S druge strane, Hrvatska je „imala posla“ sa Srbijom, Belgijom i Škotskom pa ako ni po čemu drugom onda zbog teže grupe zaslužuje mesto na Mundijalu.

Na kraju, evropski prvak iz 2004. Grčka želi da se plasira na drugi uzastopni Mundijal. Međutim, prepreka će biti Rumunija koju su Francuska i Srbija sprečile da igra u Južnoj Africi. Odlazak u Brazil bi bio prvi Mundijal za naše istočne susede još od Francuske 1998. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari