Četvrta Zona slobodna od mržnje 1Foto: http://transserbia.org/

Povodom Međunarodnog dana ponosa LGBTIQ osoba, uz prisustvo oko 40 okupljenih aktivista i akivistkinja, predstavnika i predstavnica medija, juče je održana četvrta po redu Zona slobodna od mržnje posvećena solidarnosti sa ratnim izbeglicama, koje su svoje utočište nalazile na prostoru Savamale.

Kao i svake godine, Zona slobodna od mržnje nastoji da pokaže solidarnost LGBTIQ osoba u Srbiji sa drugim ranjivim grupama, i iz tog razloga su organizatori, Žene u crnom i Gayten-LGBT, ovaj protest organizovali na prostoru Savamale, a protiv bezakonja i nasilja koje se tu dogodilo pre dva meseca.

Jedan od najvažnijih datuma u istoriji LGBTIQ pokreta u svetu 27. jun Dan ponosa se četvrtu godinu za redom u Srbiji obeležava akcijom Zona slobodna od mržnje (Zona) koja se svaki put organizuje na različitim lokacijama i pod istim sloganom. Ciljevi Zone su da na pozitivan način ukaže na postojeću društvenu netoleranciju prema LGBTIQ osobama, da od mržnje simbolično oslobađa javne prostore u Beogradu i u drugim gradovima širom Srbije i da doprinese pozitivnim društvenim promenama.

Solidarnost je naša vrednost i mi kao organizatorke ove akcije izražavamo solidarnost sa manjinskim grupama u Srbiji i svetu. Na ovaj način želimo da kažemo da nasilje i mržnja u Srbiji ne smeju da budu tolerisani ni prema LGBTIQ osobama, ni prema bilo kome, kao i da ćemo se uporno i predano boriti, kako protiv homofobije, lezbofobije i transfobije, tako i protiv svih oblika ksenofobije, mizoginije, rasizma, šovinizma i mržnje i netrpeljivosti prema različitim društvenim grupama i pojedincima/kama.

Prva Zona slobodna od mržnje 2013. godine je zato bila posvećena sećanju na ubijenog francuskog državljanina Brisa Tatona, druga akciji solidarnosti LGBTIQ osoba sa romskom zajednicom 2014, a treća antifašizmu 2015. godine.

Međunarodni Dan ponosa (Pride Day) obeležava se svuda u svetu u znak sećanja na Stounvolsku revoluciju – prvu otvorenu pobunu protiv sistematskog hapšenja, progona i zlostavljanja lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba od strane američke policije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari