Čovek opštih mesta 1

Za novog rektora Univerziteta „DŽon Nezbit“ imenovan je Milomir Minić, dosadašnji dekan Fakulteta za pravo, javnu upravu i bezbednost u Beogradu, koji je javnosti postao poznat za vreme vlasti Slobodana Miloševića, kada je bio istaknuti funkcioner Socijalističke partije Srbije.

Između ostalog, devedesetih je biran za republičkog i saveznog poslanika, kao i za predsednika Veća građana Skupštine SRJ. Kako je saopštio „DŽon Nezbit“, novoizabrani rektor je autor niza radova iz oblasti javne uprave, menadžmenta i upravljanja.

Minić, inače diplomirani pravnik, kao omladinac je bio predsednik Okružnog komiteta Saveza socijalističke omladine Valjeva, a potom predsednik konferencije SSO Srbije, sekretar Predsedništva Mesnog komiteta Saveza komunista Šapca, izvršni sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, te generalni sekretar SPS-a. Godine 1990. postao je generalni direktor Jugoslovenskog železničko-transportnog preduzeća, dok je kasnije bio predsednik Upravnog odbora JŽTP-a. Nakon dve i po godine rukovođenja tim preduzećem izjavio je da su „zabeleženi rezultati vredni pomena – izgradili smo sto kilometara pruga i naručili sto novih vagona… uspeh je što smo 1992. završili sa gubitkom od 43 milijarde dinara, u ovakvim uslovima“. Zanimljivo je da se 2009. spekulisalo da bi mogao da „zauzme fotelju“ u Železnicama Srbije, ali taj scenario se nije obistinio.

Nakon petooktobarskih promena 2000. godine imenovan je za predsednika privremene Vlade Srbije, koja je na vlasti ostala tri meseca, odnosno do republičkih parlamentarnih izbora, kada je za premijera izabran Zoran Đinđić. Šest godina kasnije bio je kandidat za predsednika SPS, ali je povukao kandidaturu. Za njegovo ime nisu vezivani skandali, a pojedini su ga nazivali „čovek bez mirisa“ i „čovek opštih mesta“. S druge strane, dobijao je pohvale da je „sjajan organizator“. Postoje tvrdnje da mu je pokojni lider SPS-a bio politički idol, a isticao je da „Milošević ima ekonomiju u malom prstu“. Ipak, Slobodan Milošević je iz Haga poručivao da Minić, kao i Ivica Dačić, treba da budu isključeni iz SPS-a zbog saradnje sa DOS-om.

Milomir Minić je rođen 5. oktobra 1950. u selu Dračić, u blizini Valjeva. Osnovnu i srednju školu završio je u Valjevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari