Dekan ETF-a podneo ostavku

Posle najave da bi računarstvo moglo da bude izdvojeno iz Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

Ostavite komentar


  1. Treba osnovati poseban drzavni racunarski fakultet. Neka programa racunarstva i na etfu, i na matematici i na fonu, ali treba nam pored toga i poseban racunarski fakultet.

  2. Pa kada se ,,niste setili, CELIH,, 100 DANA.,da Brnabićki,dodelite i neki,specijalni,,doktorat,, za I.T. ,tehnologiju,,Tako to ovde Funkcionira,.,,srećom,,.Toma gubernator,iz Bajčetinu,,dobi,onoliko,,počasnih,, diploma i specijalnih,lenti,pa se,,sredio,,na Dedinu,za ,,samo milionče,,mesečno iz nacionalnog,,prelivajućeg,,,ćupa,.

  3. Na ETF-u najtraženiji i najperspektivniji su dva računarska smera SI i RTI. Profesori koji predaju na tim smerovima su u manjini, tako da se na fakultetu uglavnom donose odluke koje su nepovoljne za računarce. Zbog toga ne čudi što ostatak fakulteta nije podržao veću autonomiju za računarce, kao i činjenica da su računarci nezadovoljni.

    Za većinu poslova za softver inženjere na današnjem tržištu nije potrebna elektrotehnika. Zbog toga nije tačno da je računarstvo neraskidivo od elektrotehnike.

    Logičan rasplet događaja je da će računarci verovatno lobirati da se otvori poseban fakultet kako bi mogli samostalno da se razvijaju.

  4. @ Dragan: To sto pricatе nijе tacno. Ja sam nеdavno zavrsio еtf i zato mogu to da kazеm. Pri izboru smеrova na drugoj godini pravi sе rang lista i po njoj RTI sigurno nijе najtrazniji smеr. Kojе su to odlukе nеpovoljnе za racunarcе koj sе donosе, i otkud znatе da svi oni hocе da sе izdvojе i da su nеzadovoljni? Ko jе inzеnjеr zna da racunarstvo jеstе vеzano za еlеktrotеhniku; naravno, mozеtе raditi zanatski softvrski posao bеz prеvеlikog znanja еlеktrotеhnikе, ali to isto mozеtе i sa kursom ili srеdnjom tеhnickom skolom. Postoji tu mnogo problеma u vеzi sa izdvajanjеm, navеscu samo nеkе: sta sa studеntima koji trеnutno studiraju tе smеrovе; ko cе prеdavati racunarskе prеdmеtе u ostatku еtf, kako sе dеlе oprеma i laboratorijе… Prе cе biti da jе tu nеko htеo dobro da omasti brkе, ali jе na vrеmе sprеcеno. I kada toliko ishvalistе tu katеdru, na njoj i daljе radi profеsor koji jе u sprеzi sa racunskim cеntrom krivotvorio naucni rad, tj. prеdstavio da ga ima, a on u stvari nе postoji; pritom to nijе ni ngirao kada sе otkrilo…

  5. @Dragan То што износите је полуистина а полуистине су погубније од лажи. Део који је истинит се односи на то што да би постала добар програмер особа не мора да заврши ЕТФ. У ствари, да би се постао добар програмер довољна је основна школа која је обавезна по закону. Међутим морате да схватите да инжињер електротехнике који је завршио рачунарску технику познаје рад свих дигиталних уређаја на дубинском нивоу, тј. зна куда тамо "трче електрони" у хардверу и способан је да пројектује и дигиталне уређаје а не само да програмира. Овде се ради о нечему другом а то је да нечији рођаци имају нека предузећа која се баве ИТ технологијом и желе да ставе шапу на цео тај сектор у овој земљи, чак и по цену да униште последњу квалитетну високошколску установу у Србији јер после њих може да настане и потоп, шта се то њих и њихове похлепе тиче…

  6. Branko Kovačević priča o Zoranu Jovanović., zemljo otvori se. To je isto kao da Nebojša Stefanović priča kako je Nikola Tesla trebao da radi.

  7. Ovde je suština to da 20% profesora drži nastavu za pola studenata ETF (si i rti), a ostalih 80% profesora drži nastavu za drugu polovinu studenata. Ovih 80% je mnogo manje opterećeno i hoće da zadrže status kvo i da još nešto filozofiraju. Ali svaka akcija dobije svoju reakciju…

  8. Neka profesori koji imaju ove naručene članke u Danasu kažu: Da li je tačno da 20% nastavnika sa katedre za RTI predaju polovini studenata, a da ostalih 80% nastavnika ETF preostaje drugoj polovini? Suština je da većina nastavnika ETF hoće da nastavi da parazitira na tuđem radu, da sprečavaju bilo kakve promene jer im to odgovara (u suprotnom morale bi da se ukinu ili drastično smanje njihove beskorisne katedre na koje studenti idu ako otpadnu po proseku posle prve godine). A onda se smišljaju razne patetične priče o tome kako su neraskidivo vezani računarstvo i elektrotehnika. A glasnogovornik im profesorka koja ima više gostovanja u utisku nedelje nego naučnih radova. Jadno.

  9. To da 20% profesora drzi nastavu polovini studenata nije tacno. A sto se tice SI, on ne bi ni trebalo da se posmatra kao ETF s obzirom na to da studenti ne polazu elektrotehniku. Mozda bi neko mogao da pogleda koji je statisticki najtrazeniji smer na ETF-u, posto RTI to svakako nije. A posto sve znalci komentarisu radove profesora, da li znate koliko profesora sa RTI-ja je bilo umesano u muljaze sa objavama radova? I sta uopste znaci objaviti rad?

  10. To što se dešava na Univerzitetu u Beogradu, dešava se na svim univerzitetima. Vrlo je neizvesno da li će svi elektrotehnički fakulteti biti uništeni lažnom propagandom o IT sektoru. Prvo, na fakultetu se školuju diplomirani inženjeri, a ko hoće da bude sekretarica, to može na mnogo lakši način da postane. Dakle, dobar programer može da bude i onaj ko nema fakultet. Ali dobar inženjer ne može da bude onaj ko ne zna Elektrotehniku. Drugo, postoje akreditaciona pravila i nema potrebe dizati galamu kako treba primati samo profesore na Računarstvu. Zar druge grane treba uništiti? Na nekim fakultetima se namerno uništavaju neke katedre da bi Računarstvo došlo do izražaja. Pravi se razdor na svim fakultetima bez ikakve potrebe. Univerzitetsko obrazovanje u Srbiji ima veliku tradiciju, i ne radi se ništa na oruk. A Branko Kovačević ne može po Zakonu da bude dekan i cela ta ekipa koja se predstavlja kao spasilačka vrlo je interesanta! Zoran je dosta toga uradio na profesionalnom planu, tako da mu je ova priča bila potpuno suvišna u karijeri. Ministarstvo bi trebalo pod hitno da prekine lažnu propagandu o IT sektoru jer im to nije u interesu, a nije ni tačno.

  11. Postoje inženjeri koji nikada ne nauče elektrotehniku (npr. mašinci, građevinci). Netačno je to da je za to da bi neko bio inženjer potrebno da položi elektrotehniku ili elektroniku. Nema nikakve magije u elektrotehnici. To samo pokazuje dubinu nerazumevanja gde je i koliko IT struka otišla. Apsolutno nije potrebno da neko zna bilo šta o elektromagnetnim talasima, naponu i struji da bi bio uspešan projektant ili implementator najvećih poslovnih informacionih sistema, bio-informatičkih sistema, sistema za zaštitu itd itd. A i bez ovih predmeta može da se napravi dovoljno težak dril studenata da se održi nivo ETF. Vreme prolazi, svet se menja, ljudi moraju da se prilagođavaju, a ne da ih veže nostalgija ili još gore sitni interes.

  12. Na ETF-u se desava ono sto se davno desilo na FTN Novi Sad. Tamo su profesori, vlasnici privatnih firmi (RT-Rk, DMS), preuzeli fakultet kako bi obucavali studente iskljucivo za rad u njihovim firmama koje se bave nize srednjim poslovima. Tu studenti fizikalisu do besvesti, dele im se desetke tek onako samo da ih ne ometaju u komercijalnim projektima na kojima rade, a kao fora su tu na praksi. Urusavanje ETF-a nekom ocigledno ide u korist zato sto ce na taj nacin dobiti jeftinu radnu snagu koja nema mnogo izgleda da uradi nesto vise u zivotu.

  13. @Aleksandar
    Zašto iznosite neistine? Kakve privatne firme i kakve veze cela ova situacija na ETF ima sa FTN u Novom Sadu? Navedite imenima. Reč je o potpuno drugom – totalnoj majorizaciji "elektro" dela fakulteta nad računarstvom i gušenje razvoja u tom delu fakulteta, uz opstajanje prevaziđenih i manje potrebnih katedri. Katedri koje obrazuju kadrove koje Srbiji ne trebaju. Na kraju reč je i o novcu koji u ovom trenutku ide dominantno prema računarstvu i softverskom inženjeringu koje je poslednjih godina veoma traženo i strahu ostatka fakulteta da će izgubiti deo prihoda i plata.

  14. Ono u NS FTN je odavno preslo granicu eticnosti. Uzurpacija javnog resursa i interesa u korist privatnih lica. Nastavni planovi se kroje prema potrebama privatnih kompanija i tu vise nema ich od javnog interesa.

    Vole da se naslone na drzavu, a nece da osnivaju svoje fakultete.

  15. Prof. Zoran Jovanović mi je bio profesor. Svoj posao radio je uvek temeljno, ozbiljno i pošteno. Imam samo reči hvale za njega.

    Jasno je da tekuće stanje na ETF, kao i na nekim drugim fakultetima, onakvo kakvo je sada, nije dugoročno održivo. Ako kolektiv ETF-a, ili barem oni koji glasaju na NN Veću, dominantno žele da očuvaju takvo stanje, onda sami sebi potpisuju presudu na "tiho" umiranje. Naizgled, ništa se neće sada dogoditi, ali kadar fakulteta ne može sam sebe generisati u trenutnim uslovima, ni u sektoru računarstva, pa posledično ni u drugim oblastima, jer je to posledica načina finansiranja fakulteta. Jednostavno, doći će do postepenog "odumiranja" kolektiva, pa posledično i pojedinih struka, iako to niko ne želi. Situacija u kojoj Katedra za RTI ima svega 33 nastavnika i saradnika znači da ona, brojčano, ne može uspešno odgovoriti ni tekućim, a kamo li novim izazovima školovanja inženjera u oblasti računarstva i informatike.

    Postoje dva izlaza: "otcepljenje" računarskog sektora ili unutrašnja reorganizacija. Lično, uvek dajem prednost unutrašnjoj reorganizaciji. Ako Prof. Jovanović daje ostavku zbog toga što projekat unutrašnje reorganizacije ne može uspeti, ostaje ili opcija "otcepljenja", ili "tihog" umiranja.

    Da bismo nešto naučili i iz tuđih iskustava, treba dobro proučiti kako je nastao FRI u Ljubljani, kako se transformisao FER u Zagrebu i kako je nastao FINKI u Skoplju. Iz ta tri primera, mnogo se može naučiti.

    Želim svu sreću i uspeh ETF-u!

  16. Priča o dva departmana potiče upravo od toga što računarci ne bi hteli da se odvoje od ETF "brenda", zato što u svetu ETF prolazi dobro ne zbog proslavljenih programera, već zbog stare slave od koje sve katedre žive. A bivsi dekan, od kad je na tom mestu u svim medijima u kojima se pojavljivao je u 99% slučajeva kada priča o ETFu pričao isključivo o programerima, kao da ostatak tog fakulteta ne postoji. I tačno je da na ETFu ima katedri na kojima odredjen broj ljudi završi jer ne može da prodje ni na jednoj drugoj, ali je isto tako tačno da te smerove upisuju i studenti koji su u samom vrhu listi i koji time žele da se bave, pa je logičnije da se na ETFu ukine SI, umesto na primer Fizičke elektronike. A ta katedra ako već ne može da postigne da radi sa tolikim brojem studenata, zašto proširuje kvote na svojim smerovima, ne mora sav IT kadar da obrazuje ETF. Sve u svemu koliko ETF ima koristi od računaraca.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.