Digitalna agenda, koja predstavlja jedan od principa strategije Evropa 2020, temelji se na zamisli o ideji o održavanju Starog kontinenta konkurentnim u toj značajnoj oblasti. Predstavljajući koncept, Nili Kros, komesarka EU zadužena za tržište, naglasila je da je reč o „sveobuhvatnoj i demokratskoj viziji“, što podrazumeva planove o otvaranju radnih mesta i povoljnije uslove u domenu mobilne telefonije.


Istovremeno, zvaničnica Evropske komisije kazala je da Brisel želi da u naredne tri godine svaki građanin Unije dobije brzi internet. Kao preduslov za to navela je širenje mreže kablova od staklenih vlakana. „Odgovarajuća kablovska tehnika je digitalni kiseonik blagostanja Evrope“, istakla je Kros.

Ipak, komesarka EU smatra da postoji opasnost da će 27-člani blok postati „digitalno marginalizovan“, s obzirom na činjenicu da samo četvrtina Evropljana poseduje primeren priključak za internet. „Ostale države sveta sustižu nas u trci zbog čega ne mogu mirno da posmatram kako se naše kompanije takmiče s azijskim, čiji internet je stotinu puta brži“, tvrdi Kros.

U skladu s načelom Evropa bez granica, Komisija, takođe, planira da svede cene rominga na nulu do 2015. „Velike razlike između cena domaćih i međunarodnih telefonskih poziva nisu u skladu sa principima jedinstvenog tržišta“, ocenila je zvaničnica Komisije.

Između ostalog, Brisel planira pokretanje mera koje će podstaći operatere mobilne telefonije da poboljšaju usluge. Ipak, pojedini dobri poznavaoci prilika tvrde da su telefonske kompanije nezadovoljne takvim najavama i da će po svaku cenu nastojati da sačuvaju dosadašnje pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari